Programele de lucru organizate de Comisia Europeana vizeaza noi inceputuri pentru Europa, dorind ca agenda anului 2015 sa lanseze oportunitati  pentru toate mediile asociative din sectorul imobiliarelor. Aceasta miscare vine ca o atentionare asupra importantei sectorului in aria constructiilor sau a economiei europene.

 

 

Studiile au aratat faptul ca peste 300 bilioane de euro au fost colectate din contributia imobiliarelor, aproape dublul sumei fata de contributiile din telecomunicatii. Astfel, valoarea totala a sectorului in europa se ridica la aproximativ 24 de trilioane de euro, avand o forta de munca de aproape 2.6 milioane de oameni implicati. 

Lasand in urma toate aceste cifre, sectorul imobiliarelor joaca un rol deosebit de important in societatea, economia si dezvoltarea fiecarui stat european. Nici mediul de afaceri,  nici societatea nu pot functiona fara serviciile oferite de spatiile comerciale, incluzand aici birourile, spatiile pentru centre comerciale si multe alte forme ale imobiliarelor.

 

 

Considerand utilitatea aproape vitala a spatiilor in care cetatenii locuiesc, lucreaza, invata sau se recreeaza, domeniul imobiliar devine esential pentru sanatate, productivitate, imbunatatirea nivelului de trai, cresterea standardelor educationale sau culturale. Devine astfel un drept al cetatenilor acela de a se folosi de spatii de o calitate ridicata la preturi decente.


De asemenea, un numar semnificativ dintre masurile legislative emise de Comisia Europeana au impact asupra sectorului imobiliarelor, facand referire aici la norme privind metodele de finantare, de taxare si impozitare, pentru concurenta corecta, investitii, energie si sustenabilitate, servicii pentru interesul general care sunt elemente cheie pentru actuala Agenda a Comisiei Europene. Totodata, toate sondajele si recomandarile specifice se rasfrang asupra si vizeaza dezvoltarea sectorului. 

 

 

Avand in vedere atentia de care domeniul imobiliarelor se bucura, este evidenta si de o reala importanta necesitatea unui plan strategic coerent pe baza caruia Comisia Europeana sa actioneze.

Astfel,  prin implicarea partenerului Patronatului Societatilor din Constructii la nivel international - UEPC, se doreste forumlarea unor obiective cat mai clare pentru Comisia Europeana, menite sa raspunda tuturor potentialelor provocari din sector.

 

 

Este de dorit ca strategia pe care Comisia Europeana sa isi construiasca planul sa vizeze cateva domenii de reala importanta, dupa cum urmeaza: crearea unor oportunitati financiare, a noilor locuri de munca, sustenabilitatea sectorului, stabilitatea piete si dezvoltarea cladirilor in corelatie cu infrastructura. 

Un sector imobiliar sanatos, cu o functionalitate marita, este un factor important pentru piata locurilor de munca, cresterea investitiilor sau dezvoltarea mobilitatii, motiv pentru care este necesar un plan ambitios, strategic si pe o durata lunga de timp de timp, prin coordonarea caruia sa se poata sustine dezvoltarea, respectand toate principiile subsidiare.


Va reamintim faptul ca Patronatul Societatilor din Constructii este deosebit de implicat in activitatile propuse de UEPC, si participa activ la colectarea si formularea de sugestii prin care partenerul nostru sa ia initiativa in fata Comisiei Europene.