Odata in apogeul economiei, constructiile din intreaga lume s-au prabusi de la ultimul etaj al unui zgaraie nori, „gratie” crizei economice mondiale.

Despre efectele acesteia in constructii, dar si despre cum au fost afectate constructiile in Romania, vom discuta cu domnul Costin Lianu, Director al Directiei Monitorizare, Sinteze Raportare si Promovare Export din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi mediului de afaceri – comerţ exterior.

Care este evolutia pietei materialelor de constructii din zona/zonele pe care Dumneavoastra le cunoasteti?

R: Efectele crizei economice mondiale au început să se manifeste mai intens şi în România, încetinirea economică devenind o realitate. Rezultatele statistice evidenţiază reducerea semnificativă a activităţilor din economie cu repercusiuni directe asupra relaţiilor comerciale internaţionale ale României, care s-au restrâns puternic.

Astfel, în anul 2009 s-a continuat, în linii mari, trendul descendent înregistrat începând cu anul 2008. Exportul materialelor de construcţii s-au redus cu 5% în anul 2008 faţă de anul 2007 , până la 350 milioane euro în timp ce importurile, pentru aceiaşi perioadă, au crescut şi au atins o valoare de 1,5 mld. euro.

De remarcat este faptul că, atât exportul intracomunitar, cât şi cel extracomunitar au avut o evoluţie negativă.

Exporturile au continuat să scadă şi în anul 2009 ajungând la 287 mil.euro ceea ce înseamnă o scădere cu 27% faţă de anul 2007, iar importurile au continuat scăderea şi în anul 2009,atât la exportul extra cât şi cel intracomunitar, conform anexelor.

Segmentele pieţei materialelor de construcţii cu ponderile cele mai importante sunt :

sticlă şi aricole prelucrate, articole din material plastic, produse refractare, ceramica şi obiecte sanitare, ciment, var şi ipsos, structuri metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.

Care au fost efectele cele mai proeminente ale crizei economice in sectorul constructii in diferite regiuni din Europa?

R: Evoluţia pieţei in Romania din anul 2010 este inferioară celei din anul 2009. Este al doilea an consecutiv de contracţie a valorilor din piaţă construcţiilor şi după reacţiile mediului de afaceri premisele sunt şi pentru 2011 de menţinere a contracţiei, menţinerea pieţei în 2011 la nivelul anului 2010 reprezintă un scenariu optimist. Neexistînd obiective clare şi accesarea fondurilor structurale doar într-un procent de aproximativ 10% pentru proiecte de infrastructură, infrastructura de mediu, chiar şi pentru reabilitări face ca nivelul de realizare să fie inferior, într-o manieră substanţială faţă de cel din anul 2009.

Ce trebuie sa faca constructoriii romani pentru a nu mai fi afectati sever de eventuale turbulente economice?

R: Constructorii români trebuie să aibă un portofoliu de clienţi cât mai diversificat şi să încerce să se specializeze pe nişe de piaţă. De asemenea ar trebui să fie preocupaţi de promovarea brandului şi a soluţiilor inovative. Reputatia si capitalul de relatii si conexiuni pe piata te ajuta sa rezisit mai bine sau chiar sa cresti in conditii de criza.

Patronatul Societatilor din Constructii nu isi asuma responsabilitatea pentru declaratiile publicate ale persoanelor intervievate.