In sesiunea de editii speciale a Newsletterului FPSC "Analiza PROIECTULUI DE LEGE PRIVIND ACHIZIȚIILE PUBLICE" va aducem spre analiza fiecare dintre capitolele STRATEGIEI NAȚIONALE ÎN DOMENIUL ACHIZIȚIILOR PUBLICE, organizate in cinci capitole, ce cuprind problemele majore identificate și direcțiile de acțiune pentru reformarea sistemului.


Urmariti aici Capitolul 1) Calitatea cadrului legislativ


In editia de astazi regasiti Coerența generală și eficiența cadrului instituțional

Principalele probleme identificate

  • Lipsa unei abordări sistemice a cadrului instituțional care să asigure interconectarea funcțiilor și utilizarea achizițiilor publice pentru a susține creșterea economica
  • Accent pe conformitate, legislație și controale, fără a se ține seama de funcțiile strategice esențiale, cum ar fi elaborarea politicilor și monitorizarea pieței;
  • Lipsa unei cooperări inter-instituţionale si interpretări contradictorii
  • Lipsa de jurisprudența unitara
  • Incapacitatea sistemului de achiziţii de a reglementa eficient activitatea economică și răspunsul pieței.

MASURI

Reforma și consolidarea funcțiilor centrale din sistemul de achiziții publice

1. Operaționalizarea  ANAP în subordinea Ministerului Finanțelor Publice (OUG nr. 13/2015 & HG nr. 634/2015)

2. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor -  va păstra funcţiile prezente (prima instanța cu acces gratuit)/alternativ instanța (taxa); Curtea de Apel – instanța superioara.

  • În interiorul CNSC s-a creat un mecanism care să asigure coerenţa de abordare între completele de soluţionare şi, în acelaşi timp s-au stabilit întâlniri trimestriale pentru armonizarea interpretărilor între CNSC şi Curtea de Apel.
  • La nivelul Curţilor de Apel se vor organiza complete specializate în domeniu (Februarie 2016) si se vor asigura programe de specializare a judecătorilor (Martie– Decembrie 2016)

4. Curtea de Conturi/Autoritatea de Audit - responsabile pentru controlul ex-post/audit

5. Agenţia Naţională de Integritate va verifica situaţiile potenţiale de conflict de interese în achiziţiile publice (noul sistem PREVENT).

6. Consiliul Concurenţei, instituţie cu atribuţii în monitorizarea licitaţiilor trucate.

Mecanism de colaborare inter-instituționala – Protocol; Instrucțiuni unificare interpretări (prima Instrucțiune – august 2015)