Patronatul Societatilor din Constructii supune atentiei Dumneavoastra alerta legislativa initiata de DG Enterprise and Industry, referitoare la obstacolele intampinate de societatile mutuale de tipul caselor de ajutor reciproc in Europa.

Asteptam punctele Dumneavoastra de vedere referitoare la acest subiect pana pe data de 14.06.2013. Dorim sa mentionam ca informatiile de mai jos au fost preluate prin bunavointa Academiei de advocacy.

Societăţile mutuale de tip case de ajutor reciproc pot presta servicii complementare celor legate de securitatea socială, protecţia socială, asigurări sau finanţări legate de creditul pentru locuinţe.

În unele state membre nu li se permite să opereze sau pot opera limitat în privinţa ariei de acoperire a activităţilor prestate sau a ariei geografice, fiindu-le interzisă formarea de grupuri orizontale transfrontaliere. Aceste restricţii nu se aplică şi cooperativelor de credit sau altor instituţii financiare nebancare.

De asemenea, capitalul social solicitat pentru pornirea unei societăţi mutuale este prea ridicat.

Studiul conţine recomandări privind înlăturarea obstacolelor din calea formării de grupuri transfrontaliere ale caselor de ajutor reciproc şi propune un proiect de statut al societăţii mutuale europene.  Acest statut ar trebui să fie identic în toate statele membre sau adaptat specificului naţional al acestora? Credeţi că rolul societăţilor mutuale este insuficient înţeles în unele state membre?

În Uniunea Europeană, economia socială reuneşte structuri precum cooperative, fundaţii, asociaţii şi societăţile mutuale.

Pentru acestea, obiectivul social este mai important decât acumularea şi distribuirea de profit.

Acest tip de întreprindere operază conform principiilor solidarităţii între membri.