O informare recenta a Uniunii Europene a Promotorilor Constructori - UEPC, primita prin mecanismul de alerta legislativa  arata ca s-a lansat o noua publicatie a Comisiei Europene despre reformele fiscale din statele membre ale Uniunii Europene. Aceste reforme au scopul de a imbunatati eficienta si eficacitatea sistemelor fiscale si pot contribui la stabilitatea finantelor publice, pot stimula cresterea economica, ocuparea fortei de munca si a competitivitatii contribuind si la imbunatatirea echitatii sociale.

 

Aplicand o abordare bazata pe indicatori, acest raport identifica provocarile politicii fiscale cu care se confrunta statele membre ale UE. In primul rand, se analizeaza rolul pe care impozitarea il poate juca in abordarea nevoilor de consolidare si se exploreaza modalitati de a face structurile de impozitare mai favorabile dezvoltarii. Presiunea fiscala asupra muncii in UE este relativ mare. Reducerea acestei poveri, de exemplu prin trecerea la alte baze de venituri mai putin daunatoare cresterii economice, poate avea consecinte pozitive asupra cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

In al doilea rand, este nevoie de o privire in profunzime, la dimensiunea bazelor de impozitare, analiza impozitarii locuintelor, tendinta indatorarii in impozitul pe profit, cheltuielile fiscale in domeniul impozitarii directe si a bazei TVA-ului.

 

Raportul evalueaza, de asemenea, trei domenii specifice ale politicii fiscale - taxe de mediu, de conformare fiscala si de guvernare, precum si legatura dintre sistemul de impozitare si egalitatea de venit - si evidentiaza oportunitatile de imbunatatire.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa parcurgeti raportul accesand link-ul: http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2014/ee6_en.htm

Pregatite in comun de catre Directia Generala a Comisiei Europene pentru Afaceri Economice si Financiare si Directia Generala Impozitare și "Reforme fiscale in statele membre ale UE", Uniunea Vamala este o revizuire anuala a celor mai importante reforme fiscale aplicate recent de catre guvernele UE.