Patronatul Societatilor din Constructii organizeaza, in perioada 05 - 09 octombrie 2013, o misiune economica in Republica Algeriana, la care vor participa 9 firme reprezentative din domeniul constructiilor. Va invitam sa parcurgeti textul de mai jos, pentru informatii suplimentare legate de aceasta destinatie.
Pe primele opt luni ale anului 2012 schimburile comerciale Romania - Algeria inregistrau nivelul de 335.14 mil. USD, intreaga suma reprezentand export romanesc. Se evidentiaza din nou o crestere a ponderii exportului de autoturisme la peste 60%, dar si o crestere semnificativa a exporturilor de cereale, produse chimice, materiale de constructie, produse metalurgice, masini si aparate electrice.
In ultimii ani, volumul exporturilor romanesti spre Algeria a crescut constant, anul 2012 inregistrand cea mai ridicata valoare de dupa anul 1990, respectiv 335.14 milioane USD dupa numai 9 luni. De asemenea, din anul 2003 balanta comerciala s-a inclinat permanent in favoarea Romaniei. Algeria se numara printre putinele partenere comerciale ale Romaniei din zona Africa si Orientul Mijlociu care a inregistrat si in anul 2011 o crestere notabila in ceea ce priveste exportul romanesc.
Relatia comerciala cu Algeria in 2011 a evidentiat o reducere semnificativa la import, de 1.74 milioane USD, ceea ce a permis o balanta comerciala excedentara de 296 milione USD. Algeria are o pondere de 2,94% din volumul total al exportului romanesc si reprezinta una dintre cele mai importante piete din Africa.
Structura schimburilor comerciale.
Principalele produse care au făcut obiectul schimburilor comerciale ale României cu ALGERIA in anul 2011 sunt:
- la export: autoturisme Dacia Logan (incepand cu luna august 2012, este cea mai bine vanduta marca de autoturism din Algeria), produse metalurgice, cereale, produse chimice si ingrasaminte chimice, materiale de constructii (cherestea, fier beton, etc), uleiuri vegetale, piese si materiale electrice si electrotehnice, echipamente speciale, produse vegetale, produse alimentare, produse din plastic si cauciuc, celuloza, hartie si carton, textile, aparate optice si de fotografiere, mobila
- la import: fructe si sucuri naturale, produse minerale , deseuri de fier si cupru, petrol si gaz lichefiat.
Produse noi la exportul romanesc pe piata algeriana
In ultimii ani, au fost create premizele necesare introducerii sau reintroducerii pe piata locala, a unor noi produse romanesti, printre care : avioanele utilitare si de sport, produsele speciale, textile si imbracaminte, articole electrotehnice si electronice, mobila si birotica, medicamente pentru uz uman si veterinar, materiale sanitare, materiale si instalatii de foraj petrolier si pentru apa, masini si utilaje agricole ; parchet; ferestre termopan si usi metalice pentru locuinte; produse textile si incaltaminte din piele; aluminiu si profile din aluminiu ; produse ceramice, sticla si articole din sticla; pompe electrice de apa ; echipamente electrice ; contoare pentru apa si gaz ; produse alimentare (conserve de carne si legume); produse chimice, produse speciale ( materiale de protectie individuala si sistemele Roboscan). De asemenea, sunt in curs negocieri directe sau se participa la licitatii pentru livrarea altor produse printre care: statii de transformare, linii si cabluri electrice de inalta si medie tensiune, instalatii materiale pentru explorarea, exploatarea, transportul si comercializarea petrolului si gazului natural, materiale si produse pentru calea ferata, cosmetice si produse IT si pentru comunicatii satelitare.
Cooperare economica.
Pana in prezent valoarea totala a investitiilor algeriene in Romania se ridica la circa 400 mii euro, dintre care ponderea majoritara de 85% o reprezinta investitiile facute in societati de import - export, nefiind realizata nici o investitie in sectorul productiv.
In Algeria figureaza 11 societati romanesti, dintre care 3 in sectorul productiv (mobila si tamplarie metalica), 4 in import-export si 4 in servicii.
Principala sursa a informatiilor de mai sus este site-ul oficial al Departamentului de Comert Exterior si Relatii Internationale.