Astazi a avut loc conferinta de lansare a proiectului Academia profesionistilor in finisaje Henkel, la care au participat reprezentanti ai companiilor din sectorul constructiilor, reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor din domeniu, reprezentanti ai mediului academic si formarii profesionale continue, reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ai  Centrului Național de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT) alaturi de alti actori relevanti din domeniu.

Scopul proiectului este cresterea calificarii lucratorilor din domeniul finisajelor in constructii pentru ocupatiile Lucrator finisor pentru constructii si Mozaicar-Faiantar. Problema fortei de munca slab calificata este adesea semnalata in sectorul constructiilor din Romania, avand un impact semnificativ in activitatea constructorilor.

Patronatul Societatilor din Constructii a fost reprezentat in cadrul evenimentului de catre Domnul Presedinte PSC Cristian Erbasu si Domnul Vicepresedinte al Filialei PSC Prahova Irinel Gheorghe.

Domnul Presedinte Cristian Erbasu a remarcat faptul ca Romania depune eforturi pentru a se integra in standardele europene, enuntand doua elemente fundamentale printr-o comparatie cu anii ‘90. Primul element este, in opinia acestuia ca ,,In anii ’90 aveam forta de munca extrem de calificata, ne admirau strainii pentru acest lucru, chiar daca nu aveam tehnologii de varf. Ei ne spuneau ca forta de munca este cea mai importanta, in timp ce noi tanjeam dupa ce nu aveam (tehnologii superioare). Acum avem acces la finantari, bancile de abia asteapta sa le cerem bani, finantarile europene si tehnologiile de top pot fi accesate, dar forta de munca din anii '90 a imbatranit iar tinerii muncitori fie au plecat din tara fie sunt slab calificati. Proiecte au existat si inainte, dar datorita proastei gestiuni a acestora rezultatele au fost slabe si foarte multi bani risipiti”.

Un al doilea element important remarcat de Domnul Presedinte este existenta unei separari intre firmele locale si cele din afara granitelor Romaniei, dar un lucru benefic este faptul ca proiectele strategice fac o omogenizare prin crearea de parteneriate avand teluri comune si facand corp comun pe piete din Romania. Astfel firmele romanesti sunt constranse sa isi ridice standardele de calitate si performanta a lucrarilor per ansamblu ingloband componenta forta de munca bine calificata. „Proiecte au existat si inainte, dar datorita proastei gestiuni a acestora rezultatele au fost slabe si foarte multi bani risipiti”, sustine Dl Presedinte PSC Cristian Erbasu.

„Chiar daca pleaca muncitorii nostri in afara acesta nu este un motiv intemeiat pentru a nu investi in calificarea acestora, nu vor pleca toti, si la noi in Romania vin muncitori din alte tari si beneficiem de munca acestora. Investitiile nu sunt in zadar, se vor intoarce si muncitorii nostri calificati din strainatate.” (Cristian Romeo Erbasu Presedinte PSC)

Domnul Vicepresedinte al Filialei PSC Prahova Irinel Gheorghe si-a aratat aprcierea pentru eforturile companiei Henkel de a investi in calificarea muncitorilor din constructii. „Proiectul este benefic inclusiv pentru  firmele distribuitoare de materiale de constructii, intrucat acestea sunt cele care in lantul logistic transfera know-how in relatia cu clientii: retaileri si clientii finali. Pe langa transfer de know-how, tot distribuitorii preiau si reclamatii si incearca sa le solutioneze pentru a creste nivelul de satisfactie al clientului beneficiar.”

O alta problematica sesizata de Domnul Irinel Gheorghe tine de sectorul reabilitarii termice a cladirilor, care a crescut semnificativ dupa anul 2008 si unde lucrarile se executa in mod haotic si in cele mai multe cazuri cu personal necalificat, iar rezultatele sunt dezastruoase pentru toti factorii implicati.

In ceea ce priveste reabilitarea termica sunt in derulare proiecte de calificare pentru muncitorii responsabili cu anveloparea termica a cladirilor si nu numai, inclusiv PSC este partener intr-un astfel de proiect unde vor fi calificati muncitorii in urmatoarele ocupatii: Lucrator in izolatii, Dulgher, tâmplar, parchetar, Fierar, betonist, montator prefabricate, Confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice.