Pentru prima parte a anului in curs, dupa analiza indicatorilor financiar din precedentele 12 luni, managerii principalelor grupuri multinationale anunta ca au adoptat strategii precaute, din cauza ariditatii mediului de afaceri si a estimarilor potrivit carora problemele economice structurale din 2014 ar putea continua sa-si manifeste efectele si in exercitiul fiscal actual.

Desi in cele mai multe cazuri profitabilitatea a fost restabilita, orice eveniment exogen si neprevazut (inclusiv fluctuatiile puternice ale cursului de schimb pentru anumite monede considerate de referinta) ar putea destabiliza situatia de ansamblu, astfel incat corporatiile din constructii incearca sa-si asigure rezerve fie prin majorarea fluxului de lichiditati, fie prin ajustarea pretului.

De altfel, 2015 pare a fi momentul propice aplicarii unei strategii ce presupune o reorganizare seminificativa a portofoliului de afaceri, mai ales prin fuziuni, achizitii si/ sau renuntarea la anumite activitati, devenite intre timp nerentabile.

Pentru marile corporatii din bransa aceste date nu sunt incurajatoare, deoarece lipsa de incredere in economie are ca efect si restrangerea consumului de materiale pentru constructii. Dupa cum se observa chiar din estimarile "semnal" ale Eurostat, Germania - reprezentand principalul "motor" al UE- si-a incetinit ritmul economic ascendent si chiar a consemnat o scadere secventiala in trimestrul al doilea.

Acest articol poate fi citit integral in editia Martie/ Aprilie din revista Fereastra, la pagina 52 sau pe site-ul www.fereastra.ro