Ridicată între anii 1863-1865, clădirea era situată exact în inima mahalalei turceşti (aproape de cartierul în care au locuit, mai apoi, majoritatea ruşilor lipoveni din municipiul Tulcea). Muzeul de Artă de Astăzi, clădire – monument istoric, a fost reparat în întregime între 1893 şi 1895 de Ştefan Borş şi parţial în 1941 (după cutremur).


In timp ce construcţii celebre, aşa cum este Casa Elveţiană sau Cireşica au căzut în uitare, Palatul Paşei şi Casa Avramide au fost parte dintr-un amplu proiect derulat pe mandatul anterior al Consiliului Judeţean Tulcea. Conducerea administraţiei judeţene a iniţiat şi finalizat un proiect de reabilitare a celor două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea, esenţiale pentru istoria acestui judeţ. 

În 1860, Tulcea devine capitala Sangeacului (provincie militară) ce cuprindea Dobrogea - fără Deltă, şi, parţial, Cadrilaterul. După cum spun istoricii, reşedinţa anterioară fusese la Babadag. Pe atunci oraşul Tulcea era un port dezvoltat şi era considerat unul dintre cele mai mari oraşe din această zonă. Dintre toţi cei care s-au perindat pe la conducerea Sangeacului, „s-a vorbit de bine despre Ahmed Rezim Paşa, care a fost un bun administrator şi este cel care a construit Palatul Paşei şi a Casa Paşei, pe locul unde se află acum Colegiul Dobrogean Spiru Haret, într-o zonă care era inima mahalalei turceşti (ca să vedeţi cum se schimbă istoria)“, povesteşte profesorul tulcean Nicolae Ariton. Clădirea a fost construită ca palat administrativ, sediu al mutesharifului (cu rang de paţă) şi al celor nouă admistratori de kazale.

Pentru a parcurge articolul integral, va invitam sa accesati link-ul: 

http://adevarul.ro/locale/tulcea/tulcea-1_5178b983053c7dd83f4492b7/index.html