Principalele organizatii Europene reprezentative solicita masuri pentru protectia angajatilor si mentinerea deschisa a activitatilor in sectorul constructiilor.
PSC este membru activ al BUILD EUROPE si contributor in acest demers. Va prezentam mai jos textul DOCUMENTULUI.
ACCESATI AICI: eu_construction_sector_joint_statement_covid19_march_2020
Covid-19 criza
Sectorul european al construcțiilor solicită urgent măsuri pentru protejarea sănătății lucrătorilor, susținerea economică
a activitatii și accelerarea recuperării daunelor
Martie 2020
Infruntand focarul Covid-19, lumea luptă împotriva unei pandemii de proportii fără precedent în timpurile moderne, provocând în prezent o stare de urgență generala pentru sistemul de sănătate.
Noi, asociațiile europene subsemnate, reprezentăm sectorul construcțiilor, o industrie în valoare de 9% din PIB-ul UE și angajator pentru peste 16 milioane de europeni. În lumina acestor vremuri dificile, dorim să reiterăm angajamentul nostru de a sprijini autoritățile publice cu dedicație pentru a asigura bunastarea angajatorilor nostri, scopul nostru fundamental.
Din punct de vedere economic și industrial, situația este fără precedent și s-ar putea sa aiba efecte extrem de dăunătoare și pe termen lung. Exista posibilitatea de a se epuiza fluxul de numerar al companiilor și de a se intrerupa circuitul economic al sectorului construcțiilor pentru anii următori, zdrobind milioane de IMM-uri, întreprinderi mari și entitățile industriale deopotrivă.
Statele membre pun în aplicare diferite măsuri pentru a încetini și a pune capăt răspândirii Covid-19. În unele țări, astfel de măsuri permit continuarea activității de constructii și asigură sănătatea și siguranța lucrătorilor, în timp ce altele limitează activitățile economice in avantajul celor considerate „esențiale”.
Unele dintre aceste servicii esențiale sunt furnizate de sectorul construcțiilor, cum ar fi întreținerea infrastructurii strategice, funcționarea corespunzătoare a retelelor de apa, electricitate și gaze, sisteme de aprovizionare esentiale pentru clădiri și spitale. Într-adevăr, problemele se pot agrava, precum scurgerile de apă ce pot duce la închiderea locatiilor și reparatia trebuie facuta prompt.
Un circuit performant de aprovizionare in construcții este crucial pentru menținerea activității în mod corespunzător si in condiții de sănătate și siguranță. Prin urmare, este esențial să se garanteze circulația produselor de construcție, echipamentului și furnizarea de servicii cu respectarea deplină a tuturor instrucțiunilor furnizate de autoritățile de sănătate publică.
În acest context, solicităm autorităților publice să țină seama de amploarea acestor perturbări ale sectorului nostru și pentru a împiedica declinul economic prevăzut să devină a topirea proporțiilor istorice cu consecințe sociale de anvergură.
Într-adevăr, înainte de a ne gândi la măsuri pe termen mediu și lung, masurile pe termen scurt trebuie luate urgent pentru a proteja si intensifica cat mai mult munca in circuitele economice, permițând astfel o revenire cat mai rapida in momentul in care criza din sanatate se va termina.
Prin urmare, solicităm instituțiilor europene și statelor membre europene să acționeze impreuna si coordonat in luarea de masuri.
- Puneți în aplicare protocoale si măsuri de securitate in sănătate, necesare și adaptate liniilor directoare cu implicarea activă a părților relevante interesate, care să le permită angajatorilor sa garanteze nivelul necesar de protecție al lucrătorilor;
- Sprijiniti circuitului de aprovizionare pentru construcții, punând în aplicare măsuri care să permită funcționarea eficienta a pieței interne a UE. În acest sens, salutăm comunicarea Comisiei Europene pentru punerea în aplicare a conceptului ,,benzilor verzi,, în conformitate cu liniile directoare pentru măsurile de gestionare a frontierelor;
- Efectuați programe de sprijin și stimulare masivă. Aceste acțiuni nu trebuie să fie limitate doar pentru câteva sectoare economice de importanță strategică sau politică care ar putea avea nevoie de salvare completă, trebuie avut in vedere in mod deosebit acei furnizori de locuri de muncă, cum ar fi sectorul construcțiilor, care trebuie de asemenea, să primească intreaga atenția a autorităților;
- Ușurați din punct de vedere administrativ munca si conditiile angajatorilor pentru a facilita implementarea temporara a măsurilor privind șomajul .
În cele din urmă, cerem Comisiei Europene să permita deschiderea unui dialog cât mai curând, pentru a permite tarilor membre sa identifice și implementeze în comun măsurile adecvate pentru limitarea si încetinirea crizei precum și facilitarea unei recuperări rapide a tuturor activităților de construcție.