Constructorii ţin morţiş să primeze oferta tehnico-economică în cadrul licitaţiilor


Guvernul a publicat marţi seară, pe site-ul propriu, o parte din stufosul pachet de legi privind achiziţiile publice, după ce un rezumat al principalelor prevederi a fost discutat într-o întâlnire specială a Executivului  

Ieri, asociaţiile patronale din sectorul construcţiilor şi-au pus experţii la treabă, pentru a putea formula un punct de vedere în cadrul dezbaterii publice, mai ales că premierul Victor Ponta vrea să trimită legile în septembrie în Parlament după ce le aprobă în Guvern.


 

  Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat: "Documentul este complex şi trebuie analizat de specialiştii noştri pentru a formulă opinii şi  propuneri concrete. Noi  susţinem trecerea de la criteriul preţului cel mai scăzut la oferta cea mai avantajoasă tehnico-economic. Înţelegem că această transformare presupune - în  prealabil - modificarea substanţială a legislaţiei de  profil, pe care legea achiziţiilor publice se va baza, respectiv asigurarea de criterii bazate pe standarde de cost realiste, elaborate de  specialiştii sectorului, introducerea certificării firmelor, simplificarea  legislaţiei în privinţa conformării administrative în procesul de ofertare, dar şi actualizarea Legii calităţii în  construcţii, care a fost deja promulgată într-o formă neacceptată de sector şi fără consultarea  acestuia".

  Domnia sa solicită autorităţilor noastre un cadru unitar de tratare a contestaţiilor în justiţie şi a pledat din nou ca acestea să se consulte cu reprezentanţii sectorului pentru procesul  de transformare  fundamentală a legislaţiei, proces ce va influenţa semnificativ investiţiile.
  "Facem tot posibilul ca, prin contribuţia experţilor din sector, să evităm trecerea de la o extremă la alta, dată fiind complexitatea acestui demers"; a completat domnul Erbaşu.


  Federaţia Patronală a Societăţilor de Construcţii din care face parte PSC a iniţiat o amplă acţiune de suport în modificarea legislaţiei încă din toamna anului trecut, înţelegând că  transpunerea Directivei  europene privind achiziţiile publice va lua mult timp pentru a ajunge la rezultatele dorite.


"Pentru asta am asigurat suport de comunicare pentru dezbatere publică, tocmai pentru a formula opinii concrete pe documentele înaintate de autorităţi. De asemenea, participăm alături de alte organizaţii din sector în cadrul unui grup formal, care şi-a propus tocmai obţinerea unei abordări unitare, articulate şi eficiente pentru acest instrument legislativ", a ţinut să precizeze preşedintele PSC.


Articolul redactat de ALINA TOMA VEREHA poate fi urmarit integral in editia online din 23.07.2015 a publicatiei Bursa Constructiilor aici.