In aceasta perioada dificila pentru oameni, breasla noastra trebuie sa reprezinte un pilon al economiei tarii si fiecare dintre noi sa contribuie la mentinerea unei atmosfere normale, necesara unui mediu de lucru productiv.

Patronatul Societatilor din Constructii a facut un sondaj in cadrul membrilor -  reprezentanti ai constructorilor, producatorilor de materiale, proiectantilor si distribuitorilor, avand ca subiect impactul pe care il are aceasta pandemie in activitatea curenta.

Putem spune ca in acest moment, pandemia in Romania este la inceput si majoritatea companiilor isi desfasoara activitatea in baza contractelor incheiate anterior si nu resimt inca impactul generat de declansarea disfunctiilor in economie.

Conform mesajelor receptionate de la membrii nostri, exista si companii care deja au probleme si vor fi nevoite sa isi inchida temporar activitatea . Antreprenorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca in timpul unei crize, orice forma de continuitate este o baza de relansare mult mai buna la momentul insanatosirii economiei.

Adaptarea, flexibilitatea si echilibrul pot reprezenta o oportunitate pentru agentii economici si ne-am propus sa acumulam din toate sursele cat mai multe informatii utile pentru membrii nostri.

Din luna aprilie, site-ului nostru www.psc.ro  va gazdui un forum unde fiecare membru poate avea acces si veni cu posibile solutii, sesizari, informatii specifice sectorului constructiilor si industriilor conexe.

Mai mult ca niciodata este momentul ca fiecare breasla sa dovedeasca unitate si sa faca front comun cu ceilalti parteneri sociali in fata unui inamic nevazut.

Un prim sumar al semnalelor receptionate pana in acest moment de la membrii nostri il punctam mai jos :

  1. Dificultatile aparute in importul produselor si materiilor prime; dificultatile privind transportul de marfa si persoane urmare a sistarii sau restrangerii activitatii firmelor de transport;
  2. Imposibilitatea de a face previziuni incluzand zona de sustenabiliate financiara ;
  3. Temerile curente privind protectia personala in fata raspandirii bolii incluzand numarul mare al persoanelor care se repatriaza si care sunt conectati cu personal din domeniul constructiilor ;
  4. Scaderea capacitatii de plata a beneficiarilor/ blocajul din alte industrii ;
  5. Inchiderea lanturilor de distributie materiale de constructii ;
  6. Inchiderea santierelor la cerea beneficiarului, scaderea cererii de produse, materii prime si semifabricate;
  7. Temeri privind aparitia problemelor financiare in lant, ceea ce va genera si o dificultate in plata furnizorilor si a angajatilor;
  8. Un orizont incert privind directia investitiilor noi .

Avand in vedere toate aceste aspecte sesizate de companiile membre pana in acest moment, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii a formulat si inaintat catre Guvernul Romaniei o adresa  cu propuneri pentru imbunatatirea situatiei sectorului constructiilor in Romania.

 

Madalina Pena