Ne-am propus azi sa va prezentam principalele prevederi legale, referitoare la infiintarea si functionarea unui grup fiscal unic ca persoana impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata (TVA).
Aceste prevederi sunt mentionate la art. 127 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificarile si completarile ulterioare si pct. 4 din Normele metodologice date in aplicarea articolului mentionat, completate cu Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 607/2013.
Conditii de infiintare
Grupul fiscal unic reprezinta un grup de persoane impozabile stabilite in Romania care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt in relatii stranse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic si poate opta sa fie tratat drept grup fiscal, cu urmatoarele conditii:
- o persoana impozabila nu poate face parte decat dintr-un singur grup fiscal;
- optiunea trebuie sa se refere la o perioada de cel putin 2 ani;
- toate persoanele impozabile din grup trebuie sa aplice aceeasi perioada fiscala.
● Optiunea privind perioada de 2 ani se refera la grup, nu la fiecare membru al grupului. Grupul fiscal se poate constitui din minimum doua persoane impozabile care sunt administrate de catre acelasi organ fiscal competent.
Se considera in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric persoanele impozabile al caror capital este detinut direct sau indirect in proportie de mai mult de 50% de catre aceiasi actionari. Indeplinirea acestei conditii se dovedeste prin certificatul constatator eliberat de catre Registrul Comertului si/sau, dupa caz, alte documente justificative.
Grupul fiscal unic, implementat conform procedurii mentionate, prezinta particularitati in ceea ce priveste declararea taxei pe valoarea adaugata prin formularul 300 „Decont de taxa pe valoarea adaugata”.
Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative, membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente, pastrandu-si obligatiile individuale de declarare prevazute de lege.
Infiintarea
In vederea infiintarii grupului fiscal unic de TVA se depune la organul fiscal competent o cerere semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului, care sa cuprinda urmatoarele informatii:
- numele, adresa, obiectul de activitate si codul de inregistrare in scopuri de TVA al fiecarui membru;
- dovada ca membrii sunt in legatura stransa;
- numele membrului numit reprezentant.
Cererea este insotita de certificatul constatator eliberat de catre Oficiul Registrului Comertului si/sau alte documente justificative din care rezulta componenta actionariatului persoanelor impozabile care urmeaza sa formeze grupul fiscal unic, precum si proportia de participare a actionarilor la constituirea capitalului social.
Organul fiscal competent va lua o decizie oficiala prin care sa aprobe sau sa refuze implementarea grupului fiscal si va comunica acea decizie reprezentantului grupului, in termen de 60 de zile de la data primirii documentatiei complete, respectiv a cererii, insotita de documentele justificative.
In acest sens, organul fiscal competent va emite „Decizia privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic”, respectiv, „Decizia privind respingerea implementarii grupului fiscal unic”, pe care le va comunica reprezentantului desemnat al grupului, conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala.
● Pe baza „Deciziei privind aprobarea implementarii grupului fiscal unic”, organul fiscal competent marcheaza in vectorul fiscal, la rubrica „Taxa pe valoarea adaugata”, atat pentru reprezentantul grupului, cat si pentru ceilalti membri, calitatea dobandita in cadrul grupului fiscal unic, fara sa fie anulate codurile de inregistrare in scopuri de TVA. Marcajul in vectorul fiscal se face informatic si contine data de la care este implementat respectivul grup fiscal unic, astfel incat, in situatia nedepunerii decontului de TVA sa fie notificat, conform procedurii in vigoare, doar reprezentantul grupului.
● Potrivit modificarilor la Norme, de la 1 ianuarie 2013, implementarea grupului fiscal va intra in vigoare in prima zi din cea de-a doua luna urmatoare datei comunicarii deciziei.
( pentru vizualizarea integrala a articolului accesati linkul de mai jos)
http://mir.ro/files/20130611_Infiintarea%20si%20functionarea%20grupului%20fiscal%20unic.pdf
* Acest articol va este oferit de catre PSC prin colaborarea cu firma MIR International Service.