Pe colţul sud-estic al centrului vechi al oraşului Baia Mare se ridică hanul Vulturul Negru (sau cum apare în izvoarele istorice: Fekete SasAquila Nigra sau Schwarzes Adler), una dintre cele mai semnificative clădiri istorice ale pieţei centrale.

În cadrul recentei reabilitări a clădirii au fost întreprinse cercetări de parament şi de arhive. Conform informaţiilor arhivistice, nou descoperite, hanul Vulturul Negru a funcţionat deja în 1736 ca şi han aflat în proprietatea oraşului. Denumirea Vulturul Negru se referă, probabil, la blazonul familiei Habsburg. În han au fost cazaţi cei care au sosit la târguri sau erau în trecere prin oraş, dar pe lângă serviciile de cazare a funcţionat aici şi o cârciumă şi saloane de petrecere (pentru cărţi, biliard, popice), iar la etaj în secolul al XIX-lea au fost organizate baluri şi spectacole teatrale. În oraşul Baia Mare au existat două hanuri, Vulturul Negru şi Cerbul de Aur (acesta din urmă a stat pe locul actualului complex Minerul, fostul hotel Regele Ştefan). Existenţa a două hanuri indică nu numai importanţa oraşului ca şi piaţă de desfacere pentru regiune, dar şi un „public” destul de numeros. Vulturul Negru şi Cerbul de Aur au fost arendate de către oraş pentru o perioadă de un an, arendaşii garantând calitatea băuturilor şi întreţinerea clădirii. Documentele menţionează de multe ori, că arendaşii nu au putut plăti chiria, în aceste cazuri fiind închişi în închisoarea oraşului. Documentele cazurilor asemănătoare sau ale schimbărilor de arendaşi, respectiv inventarele sunt izvoare foarte interesante despre istoricul hanului.

 

Au fost ani, când în lipsă de arendaşi, sfatul orăşenesc a fost cel care a întreţinut hanul.
Se cunosc mai multe inventare ale hanului Vulturul Negru. Înfăţişarea bucătăriei şi a cârciumii (cuptor, respectiv mese şi bănci din lemn de stejar, ferestre cu chenare din cositor) sunt cunoscute din inventarul din 1764. Oaspeţii au putut să joace popice, pentru cai a servit un grajd în curte. Acest inventar arată, că hanul la aceea dată o fost o clădire construită din lemn, cu un singur nivel, pe locul aripei actuale spre piaţă. Conform izvoarelor, Cerbul de Aur a fost hanul mai frecventat. Confortul nu era prea ridicat, se pare, că toţi oaspeţii au fost cazaţi în aceeaşi încăpere, în paturi cu paie.

Pentru a citi articolul intgral, va invitam sa accesati link-ul: http://enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=205