Firmele care activează în acest moment în domeniul construcţiilor au fost nevoite, pe parcursul crizei ultimilor ani, să se adapteze unei pieţe din ce în ce mai severe, însă toate aceste impedimente nu le-au făcut decât să fie mai performante şi să descopere posibilităţi de a se eficientiza la care nu se gândiseră până la începutul crizei“, consideră Cristian Romeo Erbaşu, Preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor în Construcţii.

Cum au traversat companiile din domeniu această perioadă destul de complicată pentru sectorul construcţiilor?

 

În ultimii 6-7 ani, companiile în general, dar mai ales cele de construcţii, au fost nevoite să găsească rapid soluţii de depăşire a efectelor crizei. S-au luat sau nu la timp măsurile necesare pentru a răspunde noilor cerinţe extrem de dure ale pieţei, iar acele companii care au reuşit să facă aceste reforme în timp util au supravieţuit crizei, dar au obţinut şi o anduranţă mult mai mare, adică o rezistenţă şi o adaptabilitate care le vor ajuta să facă faţă mult mai uşor în viitor unei economii de piaţă de multe ori imprevizibilă. Pentru români a fost prima criză pe care societatea a întâmpinat-o după momentul ’90, în condiţii de economie de piaţă integrată cât de cât în cea mondială şi mai ales în cea europeană. Până acum 10 ani eram mai izolaţi, auzeam de anumite crize prin alte zone ale planetei, care însă pe noi nu prea ne afectau. Din păcate, nici efectele pozitive ale economiei internaţionale nu ne atingeau. Însă, integraţi într-o economie europeană, ancoraţi într-o economie globală, trebuie să ne asumăm şi riscurile de a fi afectaţi de crizele care apar pe plan mondial.

Într-adevăr, criza a fost extrem de dură la nivel internaţional, lucru resimţit în egală măsură şi de noi de această dată, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, dacă e să luăm în considerare şi perioada comunistă. În România, nu doar criza financiară, ci şi criza de personal a fost destul de grea. Ne-am confruntat cu lipsa unui personal calificat, capabil să ne ajute să trecem mai uşor peste această criză, să aibă experienţa reformelor în perioade critice. Un astfel de personal se obţine în perioade lungi de timp, care să fi avut experienţa unor crize anterioare, fie ele şi mai mici.

Aici mai trebuie menţionat şi faptul că am intrat în această criză după 3-4 ani senzaţionali pentru economia românească în general şi pentru construcţii în special. Criza a găsit, în 2009, firmele de construcţii cu datorii mari la bănci, cu foarte multe utilaje în leasing, cu salarii nerealist de mari. În momentul acela situaţia era, plastic vorbind, reliefată de butada care ne spune că un om mare şi gras care consumă mult se adaptează unor condiţii vitrege mult mai greu decât un om slăbuţ şi mititel care consumă puţin. Cine a avut capacitatea să treacă peste criză nu va uita niciodată prin ce a trecut, prin urmare va şti să creeze şi să dezvolte companii cu o longevitate de zeci şi sute de ani, precum sunt cele din economiile de piaţă consolidate. Astfel de companii, ca şi managerii lor, trebuie încurajate, iar premiile acordate de dumneavoastră zilele trecute reprezintă un mod de recunoaştere a performanţelor lor. 


Pentru articolul complet va invitam sa accesati link-ul de aici.