Se pare ca iarna nu se lasa, ne mai chinuie putin. Vremea rea nu vrea sa plece de pe meleagurile noastre! Chiar daca din punct de vedere calendaristic este primavara, avem temperaturi de iarna. Si noi, ca si aproape toata Europa ne luptam cu zapada, frigul si viscolul. Si, pentru ca suntem nevoiti sa stam la adapost, din nou ne indreptam atentia spre noutatile din domeniul fiscal.

In Monitorul Oficial nr. 127 din 08.03.2013 a fost publicata Ordonanta nr.12 din 06.03.2013, pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene. In acest sens, se modifica Ordonanta de Urgenta nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata. Tinand cont de greutatile pe care azi le intampina o societate comerciala in a-si plati datoriile catre bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale, o astfel de esalonare la plata, poate fi o gura de oxigen, dar la fel de bine poate fi o povara, in cazul in care nu este gestionata cum trebuie. In noile  conditii esalonarea la plata se va acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de ANAF, inscrise in certificatul de atestare fiscal, dar si  pentru obligatiile fiscale preluate de ANAF de la alta autoritate publica ca urmare a transferului de competenta, in situatia in care aceasta are loc pe perioada derularii unei esalonari la plata.

Ca noutate, si amenzile de orice fel vor fi asimilate obligatiilor fiscale si pot fi esalonate la plata. In termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii acordului de esalonare la plata, contribuabilii trebuie sa constituie garantii.

La cererea justificata a contribuabilului, organul fiscal competent poate aproba prelungirea acestui termen cu cel mult 30 de zile.

Garantiile ce se vor constitui trebuie sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de maxim 16% din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare la plata, astfel:

a)      pentru esalonari de la 13 la 24 de luni, procentul este de 4%;

b)      pentru esalonari de la 25 la 36 de luni, procentul este de 8%;

c)      pentru esalonari de la 37 la 48 de luni, procentul este de 12%;

d)     pentru esalonari de peste 49 de luni, procentul este de 16%.

Pe perioada  derularii esalonarii la plata, garantia se poate inlocui sau redimensiona in functie de valoarea ratelor ramase de achitat, la solicitarea contribuabilului. In cazul in care pe pacursul derularii esalonarii la plata, bunul ce face obiectul garantiei constituite, se executa de catre organul fiscal pentru obligatiile de plata ale garantului, contribuabilul are obligatia constituirii de noi garantii pentru obligatiile fiscale ramase nestinse din esalonarea la plata. In acest caz, pana la constituirea garantiei, sumele ramase dupa efectuarea distribuirii sunt indisponibilizate in favoarea organului fiscal urmand a stinge obligatiile ramase din esalonarea la plata daca garantia nu este constituita in termen de 15 zile de la comunicarea instiintarii cu privire la distribuirea sumelor rezultate din valorificarea bunurilor.

( pentru vizualizarea integrala a articolului accesati linkul de mai jos)

http://www.mir.ro/files/20130327_mir_articol_Esalonarea%20la%20plata.pdf

* Acest articol va este oferit de catre PSC prin colaborarea cu firma MIR International Service.