Ca şi constructori, putem previziona că anii 2016-2017 vor fi critici în sectorul construcţiilor, ca urmare a finalizării programului financiar european 2007-2013, cumulat cu lipsa investiţiilor private şi întârzierea de punere în aplicare a noului program financiar 2014-2020, spune preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC), Cristian Erbaşu. 

"Premisele la nivelul programului financiar 2014-2020 nu sunt încurajatoare în condiţiile în care nici acum nu a apărut ghidul de aplicare şi îmi este teamă că vom începe abia în a doua parte a anului 2017 să simţim efectul proiectelor pentru perioada 2014-2020. În momentul de faţă, estimez că va fi o pauză de un an, un an şi jumătate, între momentul finalizării vechiului program şi momentul începerii proiectelor pe noul program", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele PSC, Cristian Erbaşu.  

Întrebat cum arată radiografia sectorului de construcţii din România, Erbaşu a afirmat că atât pentru acest sfârşit de an, cât şi pentru anul viitor se pare că există un număr limitat de proiecte, iar acestea au obligativitatea ca termenul de finalizare să fie sfârşitul anului 2015, deoarece sunt finanţate în cadrul programului financiar european 2007-2013. "Deşi la prima vedere ar părea că sunt lucrări numeroase, nu ştiu dacă se va reuşi finalizarea acestora în timpul propus. Faţă de acest an, care va fi cel mai scăzut în domeniul construcţiilor de când a început criza, anul următor va fi ceva mai bun, probabil se vor înregistra creşteri în sectorul construcţiilor", a arătat preşedintele PSC. Întrebat din ce cauză anul acesta este cel mai scăzut, Erbaşu a spus că sunt cauze multiple, dar cele mai importante fac referire la investiţiile foarte scăzute şi numărul mare de proiecte pe fonduri structurale care nu au fost demarate din diferite motive. El a declarat că printre aceste motive se poate enumera faptul că procedura de atribuire a contractelor a fost una foarte lungă, au apărut contestaţii foarte multe, proiectele nu se ridică la standardele aşteptate, iar prin urmare sunt necesare foarte multe verificări şi modificări ce nu prea pot fi acceptate de către organele de control. El a spus că în urma verificărilor apar sume destul de mari care sunt corectate, iar diferenţele trebuie susţinute de către beneficiari. "Derularea greşită a proiectelor duce la corecţii ce se impută ulterior beneficiarului, iar în general acesta este reprezentat de autorităţi locale ce nu au fonduri pentru acoperirea diferenţelor apărute. Economia privată încă nu şi-a revenit şi nu dă semne de revigorare, excepţiile sunt reprezentate de câteva mall-uri şi câţiva dezvoltatori mai curajoşi ce s-au orientat către construcţia de locuinţe ce se pot încadra în programul Prima Casă", a explicat Cristian Erbaşu.  

Pentru a parcurge articolul integral, va invitam sa accesati link-ul: http://www.curierulnational.ro/Economie/2014-08-25/Fondurile+structurale%2C+cheia+revenirii+sectorului+de+constructii