Prețurile la energia termică nu vor crește în sezonul de iarnă 2015-2016, a anunțat vicepreședintele ANRE, EMIL CALOTĂ, în cadrul dezbaterii “Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group. Este, de altfel, doar unul dintre anunțurile făcute în exclusivitate  în timpul discuțiilor de la evenimentul Intact Media Group.


Dincolo de chestiunile de interes public imediat, în cadrul dezbaterii “Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group, s-au luat în discuție și problemele principale cu care se confruntă sistemul de energie termică românesc, posibilele soluții, dar și sursele de finanțare.

 

 


Evenimentul a reunit membri ai Guvernului, reprezentanți ai mediului de afaceri, asociațiilor din domeniu, firmelor de consultanță, precum și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale.

La dezbatere au participat:

Andrei Gerea – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri,

Marius Nica – ministrul Fondurilor Europene,

Sirma Caraiman – secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice,

Cristian Erbașu – președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții,

Robert Negoiță – președinte al Asociației Muncipiilor din România și primar al sectorului 6,

Neculai Onțanu – primar al sectorului 2,

Doru Ciocan, preşedinte, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,

Niculae Havrileț – președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Emil Calotă – vicepreședinte al ANRE,

Gerard Verdebout – director Inovație și Dezvoltare VEOLIA Energie România,

Marcel-Octavian Nicolaescu - director general ELCEN

Daniel Alexandru, director general adjunct RADET București.


Din partea Federației Patronatelor Societăților din Construcții, președintele CRISTIAN ERBAȘU a ridicat și problema achizițiilor publice și a lipsei de resursă umană calificată. “La anvelopare termică, avem tâmplărie, izolare termică și instalații. Din păcate, ideea de a merge pe cea mai ieftină soluție, e, de fapt, cea mai scumpă. Nici nu vom termina programul că o să-l începem din nou. Se discută de mult timp de problemele din domeniu, s-a ajuns la senzația că nu ne vom trezi decât atunci când va fi haos general. Dacă se va întâmpla asta, vă anunț că sunt companii cu sute de sudori care nu mai există, veți face aceste investiții și veți aduce oameni pentru execuție din Danemarca, nu cu câteva sute de euro, ci cu mii de euro. Dacă vor fi 10-20 de avarii în timpul iernii, nu veți avea cu cine să le faceți. Trebuie să spunem asta. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să spunem acest lucru”, a precizat Cristian Erbașu, Presedintele FPSC.


Dezbaterea pe tema energiei termice va continua. Statul, prin ministerele de resort și administrațiile publice locale, alături de mediul de afaceri trebuie să găsească soluții pe care să le implementeze rapid. Reţelele de termoficare sunt la ora actuală recunoscute ca mijlocul de ameliorare a eficacităţii energetice, facilitând utilizarea energiei regenerabile şi ar trebui atfel integrate în proiecte de infrastructură cât mai curând posibil.

Dezbaterea ”Energie termică – strategii pentru România”, organizată de Intact Media Group, a fost susținută de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, Asociația Muncipiilor din România, VEOLIA Energie România, EximBank România și DK Energy România.