Patronatul Societatilor din Constructii supune atentiei Dumneavoastra alerta legislativa initiata de Ministerul Economiei, referitoare la energia electrica furnizata marilor consumatori din metalurgie, productia de aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de constructie si ingrasaminte nu va mai include pretul certificatelor verzi.

Asteptam punctele Dumneavoastra de vedere referitoare la acest subiect pana pe data de 1 mai 2013. Dorim sa mentionam ca informatiile de mai jos au fost preluate prin bunavointa Academiei de advocacy.

Schimbări preconizate:

-Limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, nivel stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile

- Amânarea temporară incepand cu 01.07.2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate ≤ 10 MW (1 certificat verde), de centrale electrice eoliene (1 certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (2 certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei.

Recuperarea certificatelor verzi se va face începand cu 01.01.2017 pentru centralele electrice hidrolelectrice noi cu puteri electrice instalate ≤ 10 MW şi solare, respectiv începand cu 01.01.2018 pentru centralele electrice eoliene.

-Exceptarea de la aplicarea prevederilor Legii 220/2008 a [50%] din cantitatea de energie electrică furnizată marilor consumatori de energie electrică cu un consum anual mai mare de[150 GWh]. Se anulează corespunzător obligativitatea de achiziţie a certificatelor verzi pentru furnizorii de energie electrică.

Ritmul neaşteptat de rapid al dezvoltării energiei electrice generată din surse eoliene sau solare au pus probleme deosebite de racordare la sistemele energetice naţionale şi de echilibrare a acestor sisteme.

Impactul creşterii necontrolate pe termen scurt a preţului energiei electrice cu cca 60 – 100 lei/ MWh din cauza contribuţiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridică o problemă de suportabilitate atât din partea consumatorului casnic cat şi din partea consumatorilor industriali.

Aproximativ 20% din energia electrică produsă în România este livrată sectorului industrial energointensiv: metalurgie, aluminiu, petrochimie, ciment, materiale de construcţie, îngrăşăminte. Competitivitatea acestor industrii se obţine prin rate mici ale profitului, mult sub 10%, iar energia scumpă le poate face neprofitabile, ceea ce ar putea duce la efecte ireversibile de inchidere a unor mari investitii si disponibilizari de personal.