Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911Rășinari; d. 20 iunie 1995Paris) a fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.

După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel KantArthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnosticism, apărându-i evidentă "incoveniența existenței"

În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. După o scurtă întoarcere în România (două luni, sfârșitul lui 1940- începutul lui 1941), el părăsește pentru totdeauna România și se stabilește la Paris. Din acest moment Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conținutul lor, dar și pentru stilul plin de distincție și finețe al limbii. În 1949 îi apare la editura Gallimard - editură care va publica mai târziu majoritatea cărților sale - prima lucrare scrisă în limba franceză, Précis de décomposition, distinsă în 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran refuză toate distincțiile literare care i-au fost atribuite.

Emil Cioran a locuit la Paris în Cartierul Latin, pe care nu l-a părăsit niciodată. A trăit mult timp retras, evitând publicitatea. În schimb a cultivat darul conversației cu numeroșii săi prieteni (Mircea EliadeEugen IonescuPaul CelanBarbu Fundoianu , Samuel BeckettHenri Michaux). Cioran a întreținut o vastă corespondență, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.

Opera in limba romana: ,,Pe culmile disperării", București1934, ,,Cartea amăgirilor",  București1936, ,,Schimbarea la față a României", București1936, ,,Lacrimi și sfinți", Bucuresti, 1937, ,,Amurgul gîndurilor", 1940, ,,Îndreptar pătimaș", București1991, ,,Singurătate și destin" (antologie de texte îngrijită de Dan C. Mihăilescu, cu articole publicate în presa interbelică), București1992, ,,Scrisori către cei de-acasă",  București1995, ,,Mon pays/Țara mea" (scris în franceză, textul apare pentru prima oară în România, în volum bilingv), București1996.