Cu un avans de 10-15% pe an, construcţiile pot aduce 1% din creşterea economică

 

Prin 2007, într-o periodă de graţie pentru economie, nu era nicio surpriză să citeşti în presă sau în diferite rapoarte că piaţa construcţiilor creşte cu 27% şi încă există loc de creştere (se întâmpla în T1 2007).

 

După o „vale a plângerii“ întinsă pe şase ani în care criza aproape a înjumă­tăţit valoarea sectorului, construcţiile dau în prima parte din an semnale puternice de revenire şi oferă motive pentru a anticipa o contribuţie însemnată la creşterea PIB.

Construcţiile reprezintă în prezent doar 6,3% din PIB-ul României, faţă de un maxim de 10-11% în perioada de boom. În 2007-2008, sectorul de profil genera o treime din creşterea economică de 7-8% de la acea vreme, dar anul trecut construcţiile au avut o contribuţie zero în avansul PIB de 2,8%.

„Primul trimestru a fost cel mai bun din 2008 încoace“, „am majorat vânzările cu 68%“, „semnalele din prima parte a anului sunt bune“, „infrastructura s-au deblocat“ – acestea sunt declaraţiile unor producători de materiale de construcţii în ultima lună, care arată că pentru prima oară după criză optimismul a revenit pe buzele jucătorilor de profil.

Danya Cebus: După sectorul IT, construcţiile ar trebui să fie „perla coroanei“ în economie

Constructorul israelian Danya Cebus, care a ridicat mallul AFI Cotroceni din Bucureşti şi care în prezent lucrează la baza militară americană de la Deveselu, spune că piaţa locală a construcţiilor poate deveni noul motor de creştere al economiei şi de creare de locuri de muncă, după ce în ultima perioadă s-a simţit un reviriment în acest sector, potrivit ediţiei din luna mai a revistei Business Construct.

„După sectorul IT, piaţa construcţiilor ar trebui să fie «perla coroanei» şi să împingă PIB-ul către creştere. Sunt foarte multe de construit în România“, spune Shlomi Mintzer (41 de ani), israelianul care conduce de trei ani operaţiunile locale ale Danya Cebus. De altfel, în perioada de boom sectorul construcţiilor şi-a arătat potenţialul în stimularea economiei, în contextul în care în 2008 avea o pondere de 11% în PIB şi contribuia cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%.

Anul trecut, sectorul de profil a generat însă doar 6,3% în PIB, fără a avea vreo contribuţie la creşterea economică a României. Piaţa construcţiilor s-a ridicat anul trecut la 8,9 mld. euro, în contextul în care întregul PIB al României a trecut de 151 mld. euro, potrivit datelor Eurostat.

Sursa.