In perioada 2-6 iunie se desfasoara in Republica Kazahstan, orasele Astana si Alma Ata, o misiune economica specializata in domeniul constructiilor, actiune de promovare comuna a Ministerului Economiei si a Patronatului Societatilor din Constructii. Misiunea economica a reunit sapte firme romanesti specializate: Colen Impex, Constructii Erbasu, Modimorom, Nord Hire, Recon-Ex, Sunlight Solutions, Tehnodomus.

 

In prima zi a misiunii economice, programul a inclus negocieri si prezentari ale firmelor romanesti cu: companiile de constructii Consolidated Construction Company – grup multinational cu o experienta de peste 50 de ani in sectorul constructii si care finanteaza si realizeaza un proiect de 1,4 mld USD in Kazahstan – Abu Dhabi Plaza, cu BI Group – cea mai mare companie kazaha de investitii si constructii, care deruleaza un program major de proiecte in Kazahstan, inclusiv participarea la complexul de constructii Expo 2017. De asemenea, companiile romanesti au avut prilejul sa aiba o discutie generala despre economia kazaha la Ambasada Romaniei.

 

In urmatoarele zile, membrii misiunii economice vor avea discutii la Comitetul pentru licentierea activitatilor de constructii, drumuri si lucrari edilitare in Kazahstan, la Agentia nationala pentru promovarea exporturilor si atragerea investitiilor straine, la compania nationala Astana Expo 2017 si la Primaria orasului Astana – directia arhitectura si constructii edilitare.

 

La Alma Ata, membrii misunii economice romane vor avea intalniri cu Asociatia kazaha a Societatilor din Constructii, cu companiile BAZIS si Baur Kazahstan, cu asociatia firmelor europene – Eurobak si firma de consultanta juridica Denton, ceea va intregi imaginea asupra posibilitatilor de intrare pe piata kazaha a constructiilor.

 

Misiunea economica organizata in comun de Ministerul Economiei si Patronatul Societatilor din Constructii are ca scop identificarea conditiilor mediului de afaceri kazah favorabile pentru internationalizarea companiilor romanesti si identificarea de oportunitati de cooperare in sectorul constructii impreuna cu companiile specializate din Kazahstan. In acest sens, inca din prima zi au fost stabilite caile de colaborare pentru proiectele majore din Kazahstan – Expo 2017 si Abu Dhabi Platza.

 

Prezenta firmelor romanesti pe piata kazaha este privita cu mult interes de partenerii locali, discutiile avute pana in prezent fiind deosebit de utile pentru deschiderea de perspective favorabile companiilor de constructii din Romania.   

 

Majorosi Ildiko, consilier superior Ministerul Economiei

Constantinescu Mircea, consilier superior Ministerul Economiei

Tiberiu Andrioaiei, secretar general Patronatul Societatilor de Constructii

Corneliu Diaconita, consilier economica BPCE Astana

 

02.06.2014

 

 

Informatii de fond

 

In anul 2013, Romania a exportat in Kazahstan marfuri in valoare de 52,6 mil USD, in scadere cu 52,5% fata de anul anterior. In aceeasi perioada, Kazahstanul a exportat in Romania marfuri in valoare de 2380,3mil USD. Exporturile kazahe au scazut cu 18,2 % fata de anul 2012, ceea ce a condus si la scaderea pe ansamblu a volumului total al schimburilor comerciale bilaterale cu 19,5%.

In primele trei luni ale anului 2014, Romania a exportat 16,2 mil USD, in crestere cu 90,5% si a importat 785,2 mil USD, in crestere cu 67,3%.

Deși importurile din Kazahstan sunt semnificative ca volum, ele sunt reprezentate de titei, resursa energetica strategica atat din perspectiva diversificarii surselor cat si a sigurantei aprovizionarii pe termen lung. Partea romana este interesată în diminuarea deficitului comercial, prin creşterea livrărilor de mărfuri pe piaţa kazahă.

Principalele categorii de produse exportate de Romania in anul 2013 sunt: uleiuri esentiale – 21 %, echipamente electro-mecanice – 16,8%, produse din metale comune – 16,5%, produse din plastic si cauciuc – 10,0%, produse farmaceutice – 9,4%, lemn si produse din lemn – 8,4%, produse alimentare – 5,8%.

Importurile din Kazahstan sunt in proportie de 99,8% formate din titei, restul reprezentand ingrasaminte chimice (6 mil USD).

 

Investitii kazahstaneze in Romania:

La sfârșitul lunii aprilie 2012 erau înregistrate în România 16 societati comerciale cu capital social subscris de 51,5 mii USD. Republica Kazahstan ocupă locul 119 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societati comerciale cu participare straină.

Cea mai mare investiţie kazahstaneză în România este achiziţionarea companiei Rompetrol de către KazMunaiGaz. Investitia a inseamnat preluarea a doua rafinarii in Romania si cca 630 statii benzina in mai multe tari UE.

 

Investitii româneşti în Kazahstan

Conform declaratiilor oficiale ale părţii kazahe, investiţiile româneşti în Republica Kazahstan sunt de peste 800 milioane USD. Investitiile companiei OMV Petrom in Kazashstan sunt de 740 mil USD.

 

În prezent, în Kazahstan exista mai multe companii romanesti specializate in efectuarea de lucrari si servicii în domeniul petrolului si gazelor, printre care:

-               Rominserv SA va asigura in perioada 2013-1014 consultanta si asistenta tehnica pentru un proiect de constructie a unui complex petrochimic in valoare de sase mld USD, in localitatea Atyrau. Proiectul pentru partea romana este in valoare de 5 mil USD, ca prima faza necesara pentru constructia instalatiilor de dehidrogenare propan si productie polipropilena (Sinopec Engineering – contractor general);

-                OMV Petrom Group (precursoarea Petrom) deruleaza in prezent  activitati de exploatare a hidrocarburilor in sase perimetre. Valoarea totala a investitiilor realizate de PETROM in Kazahstan se ridica la cca 740 mil USD .

-               Compania “Rompetrol Well Services-Petrom” a continuat efectuarea de lucrari specializate in beneficiul companiei “ Upetro-Foserco” si al altor companii petroliere din vestul Kazahstanului;

-               Compania Rominserv SA a realizat intre anii 2009-2011 doua proiecte de modernizare a rafinariei Atyrau, la instalatia de distilare cu vacuum si cea de cocsare;

-               “UPETROM-1 Mai Kazahstan” LLP a efectuat lucrari de reparatii la echipamentul petrolier si a instalatiilor de foraj  romanesti si straine.

-               IMSAT Muntenia a desfasurat lucrari de montaj linii electrice in Zona Libera a portului Aktau;

-               Compania SIVECO a semnat un Memorandum de cooperare cu compania publica “National ICT Holding Zerde”, in vederea dezvoltarii unor solutii comune in sfera educatiei, medicinii si agriculturii. Cele doua companii desfasura activitati comune de cercetare si consultanta pentru cresterea competitivitatii pe piata IT&C din Kazahstan.

 

In perioada 29-30 octombrie 2013, a avut loc la Astana, cea de-a X-a sesiune a Comisiei interguvernamentale româno-kazahstaneză de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică. Co-presedintia Comisiei mixte a fost asigurata la nivel de ministru delegat pentru Energie in cadrul Ministerului Economiei (dl Constantin Nita), respectiv vice-ministru al Petrolului şi Gazelor al Republicii Kazahstan (dl Mirzagaliev Magzum Maratovich).