Liviu Rogojinaru, CNIPMMR: Nu finanţarea este principala cauză a problemelor cu care se confruntă IMM-urile, este vorba de o proastă corelare a politicilor de muncă

“Cei foarte mari vor să acapareze totul pentru că şi lor le este greu, gâfâie, şi atunci le ia pâinea celor mici”

KeysFin: Cum băncile nu au găsit încă formula optimă de parteneriat pentru a susţine creşterea IMM-urilor, business-ul în acest sector va continua cu frâna de mână trasă

 

Analiştii KeysFin prognozează că şi în următorii ani, IMM-urile vor continua să rămână principalul partener de business în economie. Principalele provocări ţin de problema finanţării şi volatilitatea cadrului economic. „Slaba capitalizare a economiei româneşti va continua să fie cea mai puternică provocare. Cum băncile nu au găsit încă formula optimă de parteneriat pentru a susţine creşterea IMM-urilor, business-ul în acest sector va continua cu frâna de mână trasă, atât din punct de vedere al finanţării cât şi al personalului angajat”, afirmă experţii.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, spune că principala cauză a dificultăţilor cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii din România are la bază un complex de împrejurări, precizând că în prezent şi probabil şi în următorii doi ani de zile situaţia va fi una extrem de dificilă ca urmare a lipsei pieţelor de desfacere pentru produsele româneşti.


“Cei foarte mari vor să acapareze totul pentru că şi lor le este greu, gâfâie, şi atunci vin şi muşcă din pâinea celor foarte mici, le ia de fapt pâinea celor mici. Piaţa care era dedicată IMM-urilor din nefericire a scăzut foarte mult, sunt anumite sectoare de activitate care au scăzut cu 95-98%, deci practic aproape nu mai există, şi atunci toţi aceştia nu fac altceva decât să rabde de foame prin România. Nu sunt bani ca să te finanţezi”, a declarat, pentru Cu­rierul Naţional, vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. 


“În momentul în care reuşeşti să găseşti un business te ţine banca şase luni ca să-ţi dea nişte bani, în acest timp fac ce era de făcut pentru că nu te aşteaptă nimeni. Finanţarea este foarte scumpă. Între un IMM din România şi unul din restul Europei civilizate diferenţa de finanţare este de cel puţin 5%. Deci eu sunt cu cel puţin 5% mai scump decât cel din Germania, Franţa sau Italia. Nu mai spun de controale excesive”, a mai spus Rogojinaru.

Întrebat ce ar trebui să facă autorităţile statului pentru a veni în sprijinul sectorului de IMM, Rogojinaru a spus că este nevoie de investiţii şi de o reglementare foarte corectă a sistemului de activitate şi de plăţi. 

 

El a afirmat că trebuie dat drumul la câteva investiţii foarte mari  care să angreneze fiecare câteva mii de IMM-uri şi atunci o să vedem că se mişcă 20.000-50.000 de IMM-uri. “Autorităţile trebuie să găsească o soluţie pentru a ajuta IMM-urile să exporte, iar ataşaţii comerciali de pe lângă ambasadele României din străinătate să ne ajute să găsim comenzi pentru a lucra. Încă un lucru foarte important, să se uite foarte bine pe legile făcute. Din ce cauză? Un IMM din România, teoretic, poate să lucreze oriunde în Europa, practic, nu poate să lucreze din cauza unui certificat”, a precizat Liviu Rogojinaru.

 

Vicepreşedintele CNIPMMR a mai spus că nu finanţarea este principala cauză a dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile, ci un complex de probleme. “Nu finanţarea este principala cauză a problemelor cu care se confruntă IMM-urile, este vorba de o proastă corelare a politicii de muncă, este un complex de probleme. Finanţarea este una dintre proble­me, celelalte sunt fix pe partea de proastă legislaţie acceptată de către minunaţii miniştrii pe care i-am avut de-alungul timpului la Ministerul Muncii, acestea sunt mai rele ca finanţarea”, a conchis Rogojinaru.

 

cititi continuarea articolului in Curierul National.