Grav afectati de situatia economica dificila, actorii economici din piata constructiilor isi reorienteaza atentia si ultimele resurse disponibile catre alte piete, care sunt in plina dezvoltare.
Patronatul Societatilor din Constructii – PSC a initiat in urma cu trei ani un program intensiv de sustinere a firmelor din constructii care doresc si indeplinesc conditii de a activa pe alte piete decat cea locala. Programul este in linie cu politica europeana de export precum si cu strategia Romaniei privind promovarea companiilor, preponderent pe piete non-UE.
PSC – membru, prin intermediul UGIR, in Consiliului de Export al Romaniei de pe langa Ministerul Economiei, a participat activ in toata acesta perioada la formularea unei strategii de sector si a organizat targuri si misiuni economice pentru firmele membre si ne-membre, ocazie cu care s-au stabilit legaturi concrete de colaborare cu asociatii reprezentative similare si cu oameni de afaceri din tarile vizate. Principalele zone considerate de interes in strategia PSC sunt: Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Federatia Rusa si Asia Centrala.
Pentru a marca finalul unui ciclu de actiuni de sprijin pentru companii, PSC organizeaza in data de 7 noiembrie 2013 un Forum international pe tema: Accesul constructorilor si dezvoltatorilor in piata globalizata. Etica si securitatea afacerilor.
Vor participa, intr-o companie selecta, membrii Boardului Director ai Uniunii Europene a Dezvoltatorilor si Antreprenorilor din Constructii – UEPC ( lideri de asociatii de profil din peste 10 tari europene, delegatie condusa de Dl. Jose Manuel Galindo – Presedinte) in care PSC este membru activ, oameni de afaceri si reprezentanti ai asociatiilor patronale din Bulgaria, Federatia Rusa, Iraq, inclusiv din Regiunea Kurdistan si Algeria, cu care PSC are colaborari stranse, precum si cei mai relevanti antreprenori romani din constructii, reprezentanti ai Ministerelor Economiei si cel al Dezvoltarii Regionale si Adminstratiei Publice, operatori bancari (EXIMBANK) si de asigurari (AON) cu activitate internationala, presa generala si de specialitate.
Se vor dezbate teme complexe dar fundamentale pentru prezentul si viitorul acestui domeniu: care sunt pietele locale si internationale cu potential de dezvoltare, unde ne plasam resursele, ce nivel de siguranta se ofera investitorilor si constructorilor, care sunt efectele certificarii firmelor din constructii, cum se pot diminua efectele negative ce decurg din participarea la achizitiile publice, ce instrumente bancare si facilitati fiscale sunt disponibile pentru export, ce modele de coalitii intre antreprenori sunt de actualitate.
Forumul se va incheia cu un dineu de afaceri.
In aceeasi zi, dimineata, va avea loc si o reuniune in care reprezentantii UEPC vor intalni liderii asociatiilor similare din Federatia Rusa, Bulgaria si Italia cu care se vor discuta formule de cooperare pe teme de interes comun. Pentru acest aspect, PSC si-a asumat rolul de a facilita cumunicarea pentru o platforma regionala a constructorilor, ca parghie de colaborare intre constructorii din UE si cei din afara Uniunii.
A doua zi, UEPC isi va sustine sedintele semestriale AGA, de Comitet Director si cea a Comisiilor reunite.
Pentru ultimele doua evenimente, PSC si UEPC vor furniza comunicate de presa dupa incheierea lucrarilor.