CETATEA TRIKULE - "trei turnuri" ( "kule"= turn,in limba turca ) - ridicata in sec.al xv-lea , ptr. a opri expansiunea otomana spre vest, ruinele observandu-se si in prezent in apropierea localitatii Svinita, la 5 km in aval.

Cetatea Trikule (Tri Kule, Trikule, Tri Cule, Trei Cule) înseamnă, de fapt, trei turnuri şi repezintă ruinele unei cetăţi ridicate în secolul al XIV-lea de către Banul Petru Petrovici, împotriva semilunei otomane care ameninţa din ce în ce mai mult această parte a Balcanilor istorici. Iniţial, două turnuri erau pe un nivel superior de stâncă la o oarecare distanţă de Dunăre, iar cel de-al treilea era pe mal. Cele trei turnuri erau aşezate sub forma unui triungi ipotetic, din care astăzi se mai păstreaza turnul nr. 1 şi 2, primul cu o înălţime de 10 metri, iar al doilea de 11 metri.

Cetatea TriKule era reprezentata prin trei turnuri dispuse pe malul stang al Dunarii in forma de triunghi, cu unul dintre varfuri spre Dunare. In fiecare unghi se afla cate un turn de o inaltime de cca. 10 m, cetatea avand pe latura dinspre mal o lungime de 20 m intre turnuri, iar pe celelalte doua laturi o lungime de 40 m.

 

 

Ansamblul Cetatii TriKule a fost inundat in urma amenajarii lacului de acumulare Portile de Fier 1, la suprafata observandu-se doar doua turnuri, cel de-al treilea fiind vizibil numai in conditii de nivel foarte scazut al apei.

Terenul din jurul celor trei turnuri nu a putut fi cercetat arheologic decât prin două secţiuni în 1970, deoarece în anul următor Dunărea inundase deja fortificaţia, iar şantierul nu a putut fi continuat.

Totodată, eroziunea deluvială a purtat materialele arheologice către baza pantei, amestecând astfel materialele ceramice hallstatiene si romane, mai ales resturi de amfore din secolele II-III cu cele feudale din secolele XI-XIII.

De asemenea, în apropierea turnurilor, la o distanţă de 7 km către nord faţă de vatra actuală a satului Sviniţa, au fost descoperite 10 morminte de adulţi şi de copii, orientate est-vest şi lipsite de inventar, care datează din secolul al XIII-lea.

 

 

Întrucât nu au fost formulate posibile legături între aceste morminte şi turnurile de la Trikule, se presupune ca ele ar fi putut aparţine unor locuitori ai satelor din preajmă.

Deşi nu se cunosc foarte multe date despre această cetate, lipsa amenajărilor de tip rezidenţial, lipsa ferestrelor, a şemineelor, conduc către faptul că a folosită doar în scop militar.

Sursa: aici.