De ani buni, betonul a domnit, fara a imparti cu nimeni întâietatea in construcţia caselor individuale. De altfel, problema alegerii materialului de construcţie nu exista. Dar de aproape 10 ani, alte soluţii au parasit confidenţialitatea pentru a propune un răspuns atât de performant. Si s-a constatat, in sfârşit ca un sistem constructiv, chiar daca poate fi ascuns in spatele finisajelor de faţada păstrează o complicitate primordiala. Apoi avem posibilitatea de a alege si, deci, timp de comparare. lata cele mai bune motive ce pledează in favoarea utilizării lemnului pentru construcţia caselor de locuit si nu numai. De la o arhitectura frumoasa la una umana! Este de parte timpul cind ideea casei de lemn nu evoca decit o casa de munte veche, un grajd, un adăpost. Material natural, lemnul are o mare capacitate de a prelua eforturile in ciuda unei greutati reduse si a unei uşurinţe de asamblaj, permiţând execuţia tuturor formelor geometrice. Acesta ne conferă o libertate remarcabila pentru fuziunea libera a alegerilor estetice, a stilului de viata, a constrângerilor economice, precum si cele ale terenului. Lemnul este deasemeni utilizat la finisajele exterioare unde da posibilitatea unor multiple interpretări. Patina timpului, vopseluri cu un ton cald sau cele strălucitoare, lemnul isi aduce aportul sau cu textura sa, liniile, reliefurile sale si oferă viata care se integrează in toate mediile, urbane sau la sate.

 

1. A te simţi bine înainte de toate. Material viu, lemnul respira si face sa respire si casa! Proprietăţile sale higroscopice reprezintă si conduc la o stare de bine in habitat. El reglează calitatea aerului interior natural, absorbind si restituind umiditatea pentru al menţine intre limite care nu permit dezvoltarea acarienilor, a ciupercilor etc.. Uşor si călduros, lemnul creează un mediu calm, pur si clar care ne oferă noua linişte. In toate tarile nordice ale planetei nu s-a inventat nimic mai bun pentru a ne izola de frig! Fara inerţie   termica,   excelent   izolant,   lemnul   regularizează schimbările de temperatura. Principiile sale constructive fara punte termica, sunt reputate pentru oferirea celor mai bune soluţii de economisire a energiei. In tarile calde, cu ajutorul unor tehnici specifice, lemnul ajuta la prospeţimea si ventilarea aerului. Si din punct de vedere al izolaţiei acustice, lemnul constituie un material des utilizat.

 

2. Bun pentru teren dificil. Ca urmare a greutăţii specifice reduse,in comparaţie cu alte materiale de construcţie, lemnul oferă o mare supleţe de asamblare modulara, calitate ce ne conferă cele mai bune soluţii pentru utilizarea pe orice fel de teren: acces dificil, pante abrupte, extensii fara acces direct. Totodată lemnul se poate utiliza pe soluri cu o capacitate portanta redusa ca de exemplu nisipul, pe apa sau pante accentuate utilizând soluţia „piloţilor" (locuinţele lacustre sunt construite pe piloţi). Sa nu uitam ca in Veneţia, toate palatele sale sunt dispuse pe piloţi plantaţi in laguna.

 

3. Alegerea sistemului constructiv. Lemnul a generat 4 mari tehnici de la cea mai simpla la cea mai elaborata. Lemnul chertat, cea mai veche metoda dar cea mai de actualitate consta in bucati de lemn rotund sau rectangular chertati pe orizontala, suprapozati. Aceste piese de lemn gros îndeplinesc trei funcţii intr-un singur element: preia incarcarile pe verticala (rol portant), izolant si decorativ. Lemnele chertate sunt suficiente ele insele pentru construirea de pereţi solizi care preiau încărcarea acoperişului, asigura protecţia fata de temperatura exterioara si oferă un finisaj interior si exterior fara întreţinere. Ca urmare a progresului tehnic (maşini cu comanda numerica) precizia de asamblare evita orice infiltraţie.

 

4. Lemnul fasonat in grinzi si stâlpi ca structura de rezistenta: aceasta tehnica consta in construcţia scheletelui casei după o ţesătura de stâlpi si grinzi dispuşi la o distanta de 2,5 pana la 5m.. Aceste piese din lemn cu o structura importanta conferă casei o imagine puternica si estetica, spatiile libere fiind ocupate cu panouri de lemn ce se integrează perfect printre elementele cu rol portant, având totodată o mare libertate de concepţie.

 

5. Schelet din lemn: consta in porţiuni de perete, formate din cadre de lemn cu montanţi, distanţate la fiecare 40-60 cm. pentru 120-150 mm. grosime. Acestea sunt umplute cu izolanţi si închise cu panouri de OSB. Prefabricate in atelier sau pe şantier, ele oferă avantajele unei construcţii rapide si uşoare, permiţând sa ne imaginam toate volumele si efectele faţadelor.

 

6. Panouri masive: tehnica mai recenta ce consta in utilizarea de mari panouri compuse din lemn stratificat de secţiune importanta. Ferestrele si deschiderile sunt decupate in aceste panouri care au rol multiplu de perete, planşeu si suport de acoperiş. Toate aceste tehnici se combina intre ele si in sfârşit toate aceste sisteme se adaptează pe pereţi de beton, piatra sau schelet metalic, adesea întâlnite la extensii sau mansardări de case existente.



Economic: sunt suficiente numai câteva zile pentru a construi o casa din lemn. Avantajul utilizării lemnului si rapiditatea construcţiei reprezintă o sursa de economie. Utilizarea de personal redus, prefabricarea in atelier care limitează riscul de intemperii, premontajul, facilitatea execuţiei golurilor pentru traseele de apa, evacuarea apelor uzate, circuite electrice, greutatea redusa ce limitează costurile si amploarea fundaţiei ... fara a tine cont de dobânzile bancare pentru împrumut care sunt diminuate ca urmare a rapidităţii de construcţie si amenajare. Structura portanta din lemn reprezintă 20 % din bugetul global, daca ar fi sa comparam cu o tehnica tradiţionala. Odată cu utilizarea casei de lemn, aceasta conduce la economii importante ale costului de încălzire, ca urmare a calităţii de izolaţie termica net superioara zidăriei tradiţionale.

 

Performante tehnice. Daca secolul precedent a fost al betonului si otelului, evident ca secolul XXI va fi al lemnului. Acest material care necesita putina energie fosila si materie prima ce nu este recuperabila pentru a fi pusa in opera, face obiectul unor soluţii tehnice, mereu novatoare, ce ii permite a fi clasate printre produsele "night - tech". Utilajele cu comanda numerica, uscarea la înalta temperatura, lipirea in permanenta in curs de perfecţionare, alegerea riguroasa a esenţelor, mecanismul de fabricare... Aparţinând unei estetici contemporane sau tradiţionale, casele din lemn concretizează visele beneficiarilor, permiţându-le sa acceadă la un mod de viata unic si personal.

 

7. Demers comunitar. O pădure creste repede. Ea isi dublează suprafaţa in doua secole si in condiţii normale, se exploatează 2/3 din creşterea anuala, la fel ca la legumicultori, unde, contam numai pe doua legume, din trei ajunse la maturitate. O tona de lemn, reprezintă 1,4 tone de C02 consumat si mai ales, arborii tineri consuma mai mult carbon si emana mai mult 02. Daca luam arborii ajunşi la maturitate, pentru a-i stoca sub forma de materiale de construcţii, urmata de replantare, se consuma astfel C02 si se participa din plin la lupta contra efectului de sera. Recoltarea lemnului favorizează si vitalitatea pădurii, furnizând resursele necesare pentru întreţinerea sa si participa la calitatea estetica a peisajelor noastre. Spre deosebire de alte materiale cu resurse limitate, lemnul este un material care se reface natural.

 

8. Integrare peisagistica. Sa ne imaginam pentru o secunda ca toate clădirile cu pereţii de tabla ondulata sau din beton brut care imbraca atâtea zone comerciale si de construcţii industriale ar fi înlocuite cu lemn; deoarece este natural, el va fi intr-un acord mai bun cu mediul înconjurător, rezultând o armonie a peisajului.

 

9. Perenitate si întreţinere. O casa din lemn este formata dintr-o structura portanta, tratata fungicid si insecticid, etanşata si izolata de umiditate. Ea nu necesita nici o întreţinere. Casele vechi (Muzeul Satului), templele japoneze sau bisericile nordice, demonstrează ca aceste construcţii traversează secolele fara daune. Lemnul poate fi lăsat natural când este realizat din esenţe de lemn fara întreţinere sau vopsit si protejat cu substanţe de întreţinere. Culorile aplicate sunt garantate 30 de ani iar substanţele de întreţinere (uleiuri, lacuri) trebuie reînnoite după o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani.

 

10. Securitate si patrimoniu. In zonele seismice, uşurinţa si supleţea lemnului ii permite sa răspundă in cele mai bune condiţii, cutremurelor de pamant. In ceea ce priveşte focul, casele respecta întocmai normele de prevenire. Pompierii si casele de asigurare sunt martori, pentru ca lemnul însuşi are o excelenta rezistenta la foc. Slaba conductivitate termica, tratamentul, crusta carbonizata care se formează sub acţiunea flacarii, frânează combustia. O casa de lemn este deci, un patrimoniu solid a cărei estetica si confort de locuit aduce o plus valoare.

Sursa: aici