Situat în municipiul Hunedoara, în colțul sud-vestic al Transilvaniei, Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor  și-a păstrat și astăzi în picioare, după șapte secole, turnurile bine înfipte în istorie. Este unul dintre cele mai apreciate castele din Europa, iar culoarele îi sunt strșbatute la pas, anual, de peste 70.000 de turiști. 

 

Amprenta secolelor peste care a dăinuit este vizibilă în stilurile arhitectonice care l-au transformat într-o lecție vie de istorie a arhitecturii. Un “puzzle” în care elementele gotice, neo-gotice, renascentiste sau baroce se îmbină, transformându-l într-o prezență inedită.

 

 

Fortificația este datată din secolele XIV- XV, iar unul dintre cei mai renumiți proprietari a fost nimeni altul decât Iancu de Hunedoara, marele aparator al creștinismului în fața invaziei otomane. Castelul lui Iancu se întinde pe o suprafață totala de 7000 metri pătrați, suprafață care include cele 42 de încăperi, doua terase și doua poduri.

 

Legenda Fântânii sau Legenda Corbului sunt câteva dintre ecourile care se mai plimba și astăzi pe coridoarele castelului, alături de muzica medievală cântata la vibrafon de maiestrul Giovanni. Capela, piesele de mobilier de stil eclectic din Camera Domnițelor, Sala Dietei sau muzeul găzduit în Sala Caverilor reprezintă câteva dintre numeroasele atracții ale castelului. Turnul Nou de Poarta, Turnul Toboșarilor sau Turnul Alb, legate între ele de corpuri “de protocol” ca Palatul Administrativ sau Aripa Matia, alcătuiesc împreună povestea unei construcții în permanență adaptată curentelor care s-au înlănțuit de-a lungul celor 7 secole.

 

Castelul Corvinilor sau Huniazilor reprezintă cu siguranță una dintre cele mai importante bijuterii pe care istoria a lasat-o în lada de zestre a țării noastre.

 

 

Sursă: aici