Patronatul Societatilor din Constructii supune atentiei Dumneavoastra alerta legislativa initiata de DG Internal Market and Services, referitoare la armonizarea legislativa a cerintelor referitoare la societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic la nivel european.
Asteptam punctele Dumneavoastra de vedere referitoare la acest subiect pana pe data de 15 septembrie 2013. Dorim sa mentionam ca informatiile de mai jos au fost preluate in baza colaborarii dintre Patronatul Societatilor din Constructii si Academia de Advocacy.
Este dificil pentru IMM-uri să-şi extindă activităţile comerciale prin crearea unei sucursale sau a unei filiale în altă ţară din UE?
Sunteţi de acord cu afirmaţia că, la nivelul UE, participarea globală a IMM-urilor la activităţile comerciale transfrontaliere este slabă faţă de potenţialul pe care îl au?
Este dificil pentru IMM-uri să-şi mute sediul social, sediul central sau sediul principal în altă ţară din UE datorită costurilor de conformare la legislaţia străină (traduceri, raportare, cerinţe de înregistrare, taxe notariale, contabilitate), de consultanţă juridică sau datorită dificultăţii de a-şi finanţa activitatea transfrontalieră?
Armonizarea legislativă a cerinţelor referitoare la societăţile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic la nivelul UE (privind înregistrarea, modul de constituire, capitalul iniţial, protejarea creditorilor, transferul sediului social şi înregistrarea sucursalelor) ar încuraja/facilita creşterea activităţii transfrontaliere a IMM-urilor în UE?
Utilizarea punctelor unice de contact sau campaniile de informare ar putea creşte activitatea transfrontalieră a IMM-urilor?
Eventuala iniţiativă ar trebui să prevadă reguli simple referitoare la înregistrarea on-line a unei societăţi comerciale, cu ajutorul unui formular de înregistrare standard, valabil pentru toate ţările UE sau crearea on-line a unor sucursale în altă ţară din UE, prin intermediul platformei centrale de interconectare a registrelor naţionale ale comerţulu?
La ce sumă ar trebui să se ridice capitalul minim armonizat?
Ar trebui să includă reguli privind distribuirea dividendelor în cazul în care o societate nu ar mai putea să îşi plătească creditorii după plata dividendelor?
Eventuala iniţiativă ar trebui să se refere nu doar la societăţile comerciale cu răspundere limitată cu asociat unic, ci şi la societăţile comerciale pe acţiuni cu acţionar unic?