În vara acestui an sectorul construcțiilor a consemnat cel mai mare număr de angajați de după anul 2000, potrivit datelor INS. Este vorba de angajați cu carte de muncă, nu și de lucrătorii care prestează muncă nefiscalizată. Cu 430,2 mii de salariați în luna august a acestui an s-a depășit cu peste 1% vârful anului de boom 2008. 

    Deși înregistrează un nivel record de angajați, în același timp sectorul construcțiilor suferă de penurie de forță de muncă și, mai ales, de lucrători calificați. Lipsa de personal s-a acutizat în ultimii trei ani de când volumul lucrărilor de construcții a crescut exploziv. Pentru a putea fi realizate proiectele de investiții publice, pe lângă asigurarea finanțării, Guvernul a fost nevoit să sprijine atragerea de forță de muncă în construcții.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare unele facilități fiscale acordate angajaților din acest sector. Măsura a condus la creșterea cu circa 13% a numărului salariaților din construcții, de la aplicarea facilităților și până în august anul acesta (cele mai recente date statistice). Astfel, au fost atrași în sistemul fiscalizat mulți dintre lucrătorii fără forme legale de angajare și unii dintre cei care lucrau în străinătate. Cum salariile nu au crescut la nivelul celor din țările dezvoltate nu s-a produs și o revenire masivă a specialiștilor din construcții.

Informaţiile publicate de arenaconstruct.ro 

Citeste articolul intreg https://www.arenaconstruct.ro/record-de-angajati-si-lipsa-de-personal-concomitent-in-constructii/ .