Autorizațiile de construire vor fi emise mult mai repede și cu mai puțină birocrație, după ce Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 zile, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Legea codifică 17 acte normative diferite în vigoare și va duce la eficientizarea și simplificarea proceselor de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor.

Termene reduse pentru PUG și PUZ

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate.

De asemenea, va fi creată o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții.

Prin Cod se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

articol integral aici: Autorizatii de construire: termen redus de la 1 an la 65 de zile – ARENA Constructiilor – stiri din constructii, investitii, preturi, locuinte, infrastructura