Sumar presă 5 mai 2021

 

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

Agerpres.ro: România Educată va avea un buget de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din PNRR. Ajustarea bugetului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi modificarea alocărilor pentru proiectul România Educată, care va beneficia de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din PNRR, conform unei declaraţii comune a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor, Cristian Ghinea, şi ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Stiri.tvr.ro: Începe recensământul agricol. Datele vor fi folosite de UE pentru subvenții și de Guvern pentru a creiona o strategie. În câteva zile începe recensământul agricol. Trebuie culese informații de la fiecare fermă în parte legate de culturi, animale sau angajați. Sunt date necesare pentru acordarea de subvenții și pentru programul național care vrea să încurajeze asocierea între agricultori.

Bursa.ro: CE propune reglementări pentru limitarea achiziţiilor de către companiile străine care beneficiază de subvenţii. Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument menit să abordeze potenţialele efecte de denaturare cauzate de subvenţiile străine în cadrul pieţei unice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

 

LEGISLAȚIE

Profit.ro: Modificări adoptate de Senat la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului!. Legislația fiscală, respectiv Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, va stipula în mod clar obligația autorităților de a interpreta prevederile ambigue în favoarea contribuabilului, adică de a aplica principiul in dubio contra fiscum.

Zf.ro: Companiile pot începe să folosească semnătura electronică pentru încheierea contractelor individuale de muncă. Trans Sped: Companiile vor economisi cantităţi enorme de timp şi bani pe care le pierdeau până acum cu procedurile din departamentele de resurse umane. UniCredit este unul dintre angajatorii care vor utiliza noul model. Semnătura electronică va putea fi folosită de-acum înainte şi în domeniul relaţiilor de muncă, angajatorii având posibilitatea de a utiliza această variantă pentru întocmirea documentelor necesare la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.

Bursa.ro: Senatul a adoptat un proiect privind reglementarea activităţii de telemuncă. Plenul Senatului a adoptat, marţi, un proiect iniţiat de deputaţii liberali care vizează modificarea Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, în sensul flexibilizării relaţiilor de muncă desfăşurate în aceste condiţii, potrivit news.ro.

Economica.net: Ministerul Economiei pregătește un proiect prin care firmele care își promovează extern produsele vor putea să-și deducă cheltuielile. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) lucrează la reforma privind promovarea exporturilor, astfel încât firmele care vor să participe la programele internaţionale de promovare să îşi poate deduce cheltuielile cu participarea sau să îşi transforme 50% din sumele cheltuite cu participarea în credit fiscal, a anunţat ministrul de resort, Claudiu Năsui, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR).

 

 

ECONOMIE

Zf.ro: Optimism din toate părţile pentru 2021: Toate prognozele spun că economia României va spulbera pierderea din 2020 şi va mai şi pune ceva peste. Rezistenţa economiei României în 2020, lovită mai ales în T2 de cea mai violentă criză din istoria economică recentă, a făcut ca toate prognozele pentru evoluţia PIB-ului în 2021 să fie revizuite în sus. Cea mai recentă revizuire este a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), care vede o creştere de 5% anul acesta, în loc de 4,3%, prognoza pe care a fost fundamentat bugetul din 2021. Datele agregate de ZF privind prognozele eco­no­mice ale instituţiilor de credit şi analiştilor economici arată că economia României va creşte între 4,2% şi 6% în 2021, destul cât să acopere gaura de 3,9% din 2020 şi să mai pună ceva peste.

Zf.ro: România se află pe locul 32 în topul celor mai verzi economii ale lumii. Calitatea aerului trage în jos piaţa locală în clasament. Podiumul e ocupat de ţări bogate, respectiv Danemarca, Luxemburg şi Elveţia. Bucureştiul a ajuns anul trecut oraşul cu cel mai aglomerat trafic din lume, astfel că oamenii au pierdut 134 de ore stând blocaţi pe şoselele din Capitală, potrivit raportului pe 2020 al Global Congestion Impact.

Jurnalul.ro: Ministerul Finanţelor a zărit fundul sacului. În căutarea miliardului pierdut. În așteptarea miliardului de euro promis de Guvernul României, tot mai multe firme dau faliment, după ce activitatea le-a fost oprită sau mult diminuată în pandemie. Miniștrii Economiei și Fondurilor Europene au anunțat, la finalul săptămânii trecute, că mai caută miliardul pentru IMM-uri și HoReCa, deși se bazau pe banii europeni, care nu mai vin pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În plus, ieri, Ministerul Finanțelor a trimis notificări către toate ministerele, cerându-le să taie din cheltuieli cât pot și de unde pot, pentru că nu mai sunt bani la buget. În aceste condiții, este puțin probabil că se va găsi miliardul de euro pierdut de miniștri pe holurile Guvernului. 

Mediafax.ro: Dintre ţările Uniunii Europene, România are cele mai mici venituri la buget, ca procent din PIB

Adevarul.ro: Euro începe luna în creştere şi depăşeşte pragul de 4,92 lei. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii martie 2021 a fost de 4,8878 lei pe unitate, transmite News.ro. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a avansat marţi cu 0,96%, la 4,1011 lei pe unitate, de la nivelul de 4,0621 lei pe unitate consemnat joi. 

Profit.ro: Rezervele valutare au crescut în aprilie la un nivel record după împrumutul de 3,5 miliarde de euro al Finanțelor. Rezervele valutare la Banca Națională a României au crescut cu 2,6 miliarde de euro în aprilie. În conturile de valută ale statului au intrat 3,5 miliarde de euro dintr-un împrumut pe piețele externe.

Profit.ro: INFOGRAFIC Piața auto din România s-a dublat la un an de la carantina totală. Vehiculele comerciale ușoare, cea mai mare creștere. România a înregistrat în luna aprilie o dublare a înmatriculărilor de vehicule, în comparație cu anul trecut. Creșterea se datorează în special nivelului foarte scăzut de anul trecut, în luna aprilie 2020 fiind deja introdusă carantina națională.

Mediafax.ro: Numărul turiştilor cazaţi în martie, în creştere cu 78% faţă de martie 2020.

Bursa.ro: APRILIE FINANCIAR Luna aprilie în cifre.

Zf.ro: ZF Live. Vlad Vameşu, Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA): Pandemia a dus la creşterea preţurilor materialelor de construcţii. În momentul de faţă, se fac eforturi mari pentru a păstra şantierele deschise. Creşterea preţurilor materia­lelor de construcţii este o realitate cu care constructorii români se confruntă în fiecare zi, având în vedere că pandemia a redus capacităţile de producţie mondiale, a afectat fluxurile de transport internaţional şi a dus la creşterea preţurilor materialelor de construcţii, spune Vlad Vameşu, preşedintele Asociaţiei Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA).

Hotnews.ro: Programul Tezaur fără 5 ani, în mai. Românii interesați au la dispoziție emisiuni pe 1 și 3 ani la dobânzi de 2,95% și 3,35%, luna asta. Românii vor putea împrumuta statul în luna mai prin noile emisiuni Tezaur. De data aceasta, Ministerul Finanțelor a renunțat la emisiunea pe 5 ani. Prin urmare, au rămas două, pe 1 și 3 ani, la dobânzi de 2,95% și 3,35%. Practic, cele două (ca dobânzi) sunt similare cu luna aprilie.

Hotnews.ro: Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? O comparație între randamentele titlurilor de stat și dobânzile oferite de bănci. Și în luna mai, cei care au bani economisiți îi pot plasa în titluri Tezaur – de stat. Așadar, cei interesați trebuie să se gândească la inflație, adică creșterea prețurilor, pentru a vedea dacă merită blocarea banilor pentru o perioadă. Băncile oferă și ele produse de economisire, iar astăzi vom face o comparație cu depozitele pentru a vedea: Cine bate inflația, Tezaur sau băncile? Este schimbul valutar în euro mai avantajos?

FinancialIntelligence.ro: BestJobs: Aproape 30.000 de joburi noi în luna aprilie. Cele mai multe joburi au fost în IT, vânzări și financiar. Numărul de joburi remote s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape 30.000 de joburi noi au fost postate de angajatori în luna aprilie, în creștere cu 17% față de luna martie și cu peste 40% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, când piața muncii era în plină schimbare și adaptare pe fondul epidemiei de coronavirus. Numărul de joburi remote (work from home) continuă să crească de la o lună la alta, iar în luna aprilie a fost înregistrată o creștere de peste 50% față de aceeași lună a anului trecut, semn că România are șanse să mai recupereze anul acesta din decalajul în ceea ce privește rata de penetrare a regimului de muncă remote la nivelul statelor din Uniunea Europeană, potrivit BestJobs.

Bursa.ro: ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,59%

Bursa.ro: Euro a scăzut la 4,9238 lei

 

AFACERI

Agerpres.ro: ANRE: Furnizorii de energie trebuie să achiziţioneze 4,2 milioane de certificate verzi pentru primul trimestru. Operatorii economici care au licenţă de furnizare a energiei sunt obligaţi să achiziţioneze, în total, un număr de 4,2 milioane de certificate verzi aferente primului trimestru al acestui an, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Economica.net: AFIR a prelungit perioada de depunere a cererilor pentru finanțarea programului „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale anunţă prelungirea, până la data de 5 iulie, ora 16:00, a sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru submăsura 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri", dedicată celor din diaspora.

Bursa.ro: Sprijin de 20 milioane de euro acordat prin PNDR pentru tinerii fermieri din diaspora. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat că prelungeşte până la data de 5 iulie 2021, ora 16.00, termenul de depunere a cererilor pentru submăsura 6.1, prin care tinerii fermieri din diaspora pot solicita fonduri nerambursabile de 20 milioane euro, scrie news.ro.

Hotnews.ro: Programul care nu a mai început: Statul a promis IMM-urilor câte 100.000 EUR să-și ia calculatoare. Încă din 31 iulie, anul trecut, guvernul de atunci promitea firmelor mici și mijlocii fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT. A trecut aproape 1 an, s-a schimbat guvernul și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM. Ce spun oficialii de la Fonduri Europene.

Zf.ro: Companiile româneşti prind curaj să facă tranzacţii peste hotare: şase deal-uri au fost parafate în 2020. „România poate dezvolta jucători regionali, vedem din ce în ce mai mulţi antreprenori care vor să iasă în afara României“. Pe piaţa din România s-au semnat anul trecut 148 de tranzacţii, dintre care aproape jumătate (73) au fost realizate de investitori locali. Tranzacţiile inbound - investitori străini care vin să cumpere local - s-au situat pe locul doi cu 69 de deal-uri. Totodată, au existat şi şase tranzacţii outbound, adică firmele locale au ieşit la cumpărături peste hotare, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY.

Economica.net: CNAIR începe lucrări pe DN1. Traficul va fi restricționat la Azuga pentru tot restul anului. Începând de pe 5 mai, podul de la Azuga, situat pe DN1, intră în reparații. Autoturismele vor circula inițial pe un pod metalic iar, ulterior, alternativ, pe un singur sens.

FinancialIntelligence.ro: Vasile Voicu, Telekom România: “Numărul atacurilor cibernetice crește în fiecare zi, iar atacatorii devin tot mai creativi; Investim constant în sporirea capabilităților în zona securității cibernetice”. Infractorii cibernetici înființează mii de noi site-uri web în fiecare zi, pe care apoi le folosesc în campaniile de phishing, spam și răspândire de malware, utilizand pentru credibilitate termeni precum: “coronavirus”, “corona-virus”, “covid19” sau “covid-19”.

Hotnews.ro: Fonduri UE de 50.000 EUR pentru tineri fermieri: Prelungire termen înscrieri. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prelungit termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie la fondurile europene de câte 40.000 de euro sau 50.000 de euro pentru tineri fermieri.