Stimati membri PSC,
Va atasam mai jos informarea transmisa de Ambasada Romaniei din Republica Kazahstan.
TEXT INFORMARE:
Expeditor: BPCE Nur-Sultan, Kazahstan Nr. Înregistrare: 28 Data: 17.03.2022
Ref.: Oportunitate de afacere – interes de colaborare a companiei AVAS Group din Tadjikistan
Vă informăm că la începutul lunii martie reprezentantul BPCE Nur-Sultan a efectuat o vizită de lucru alături de ambasadorul României în R. Kazahstan, R. Kârgâză și Tadjikistan la Dushanbe.
În marja acestei vizite la data de 4 martie consilierul BPCE Nur-Sultan a participat din partea Ambasadei României la evenimentul lansării primei ediții a Ghidului de Afaceri al Tadjikistanului (Ghidul poate fi vizualizat pe site: http://tpp.tj/en/videos-and-poets/ ), în cadrul cărei reprezentantul BPCE a mediatizat portofoliul de oferte românești și a realizat contacte noi cu mediul de afaceri local, instituții tadjice și organizații internaționale (USAID, WINROK, OSCE), prezente la eveniment.
Totodată, în cadrul acestui eveniment urmarea discuțiilor cu mai multe firme prezente la eveniment, reprezentantul companiei tadjice AVAS Group din Tadjikistan (prezentarea în anexă) a manifestat interes pentru potențialul de export al României, care a enumerat trei domenii principale de interes pentru colaborare:
- Engineering: echipamente de procesare, piese de schimb, consumabile, echipamente compresoare, echipamente metrologice și altele.
- Materiale de construcții: gresie, faianță, obiecte sanitare, accesorii baie, corpuri de iluminat, mobilier pentru baie și altele.
- Servicii de logistică și transport.
* * * * *
De asemenea, în marja vizitei de lucru reprezentantul BPCE Nur-Sultan alături de ambasadorul României au avut o întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Tadjikistan (CCITJ), Jumakhonzoda Jamshed Jurakhon.
În cadrul întâlnirii, președintele și reprezentanți ai CCITJ au prezentat activitatea camerei cu evidențierea unor parteneriate cu țări europene precum Olanda, Franța și Polonia, punctând că partea tadjică în prezent urmărește accesarea de noi piețe europene.
Jumakhonzoda Jamshed a menționat și potențialul de investiții al țării sale în domeniul hidroenergetic, industriei extractive, agricol, industriei ușoare, sănătății, industriei farmaceutice, construcțiilor, turismului și artizanatului.
De asemenea, au fost discutate perspectivele de dezvoltare a relațiilor și parteneriatelor comerciale în diferite domenii de activitate dintre România și Republica Tadjikistan.
Președintele CCIT, Jumakhonzoda Jamshed, a mai suplimentat cu următoarele aspecte:
- a enumerat zonele economice libere care dispun de condiții preferențiale și atractive pentru investitorii străini, care poate fi o platformă de producție pentru ulterioarele piețe de desfacere vecine precum piața chineză, uzbecă, kârgâză și afgană.
- a evidențiat importanța pentru atragerea de investiții în special în industria de minerit, în sectorul energetic (hidrocentrale), industria textilă, industria farmaceutică, industria de procesare a produselor alimentare și turism.
Prin urmare a fost stabilit de comun acord menținerea dialogului și contactelor, prin intermediul BPCE Nur-Sultan din cadrul Ambasadei, pentru participare la târguri și expoziții din ambele țări.
Totodată, președintele CCITJ a manifestat disponibilitate de a găzdui o misiune economică a companiilor românești în Tadjikistan, fie de a organiza un Forum economic în format VTS în comun cu CCIR, cu care au un parteneriat de cooperare semnat în mai 2019.
De asemenea, CCITJ este deschisă și pentru alte parteneriate cum ar fi semnarea unui Memorandum între Camerele de Comerț ale capitalelor din cele două țări, având în vedere ca CCITJ acoperă și mediul de afaceri din Dushanbe, ceea ce va contribui în mod substanțial la creșterea cifrei de afaceri în comerțul bilateral, dar mai ales la o mai bună cunoaștere a oportunităților și disponibilităților în domeniul comercial-economic dintre orașele București și Dushanbe.
Considerații:
Urmare a vizitei efectuate în R.Tadjikistan, reprezentanții misiunii diplomatice a României au putut observa o largă deschidere a oficialilor tadjici și a mediul de afaceri local în vederea colaborării bilaterale, în organizarea diverselor acțiuni de promovare și, în special, a fost evidențiat interesul tadjik pentru atragerea investițiilor în această țară.
Apreciem că pentru mediul de afaceri din România pot fi oportune următoarele domenii de colaborare:
- industria mineritului, extracția, prelucrarea, dar și reciclarea deșeurilor rezultate în
urma procesului tehnologic de prelucrare;
- sectorul energetic (hidrocentrale);
- protecția mediului și gestionarea deșeurilor;
- industria de procesare a produselor alimentare, și anume prelucrarea și ambalarea
fructelor uscate și a condimentelor;
- industria ușoară, cu accent pe confecții textile, inclusiv cu perfecționarea personalului
tadjik;
- industria turismului poate fi de interes reciproc prin valorificarea ofertelor turistice din România, dar și din R.Tadjikistan (munții Pamir), unde există deja câteva zone turistice amenajate conform standardelor internaționale, menționăm interesul părții tadjice de a identifica parteneri români din industria turismului, aspect evidențiat de interlocutorii din Ministerul Dezvoltării Economice și Comerțului, Președintele Camerei de Comerț;
- industria IT&C (mai ales în domeniul e-learning, al programelor de suport software și tehnologiilor intranet pentru video-conferințe online, securitate cibernetică și digitalizarea sistemului cadastral în sistemul GIS).
De asemenea recomandăm:
- organizarea acțiunilor de promovare a ofertei românești (produse şi servicii), prin
participarea la târguri, expoziții organizate în Tadjikistan;
- organizarea unor misiuni economice, cu prioritate în domeniul clusterelor inovative,
agricol, mediu, minerit, farmaceutic, cercetare, IT.
* * * * *
Față de cele prezentate, vă rugăm să dispuneți informarea membrilor mediului de afaceri din România, în vederea valorificării acestei oportunități.
Pentru informații suplimentare firmele și asociațiile interesate sunt rugate să se adreseze pentru sprijin și îndrumare Biroului de Promovare Comercial Economică din cadrul Ambasadei României de la Nur-Sultan sau să contacteze direct reprezentanții companiei tadjice:
Contacte BPCE Nur-Sultan: Tel.: +7 7172 79 06 01; +7 771 253 57 57. Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
Azim Khakimov Chairman of Board of Directors CJSC «AVAS Group» 734060 R.Nabieva str. 119A, Dushanbe, Tajikistan Tel.: +992 44 6207727 Tel./fax: +992 44 6017727 Mobile: +992 98 7777727 E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. web: www.avas.tj |
Cu deosebita considerație,
Nicolae PĂVĂLUCĂ
Consilier economic