Partenerii romani si chinezi cauta oportunitati de colaborare in cadrul Comitetului consultativ româno-chinez pentru lucrări de construcţii în domeniul infrastructurii de transport, in cadrul primei reuniuni a părţii române a Comitetului, care s-a desfaşurat la sediul Ministerului Economiei, pe data de 30 iulie 2013.
Tema cea mai importanta a reuniunii este identificarea şi clarificarea domeniilor de interes pentru fiecare participant, modul de interacţionare şi colaborare cu alţi membri ai părţii române, precum şi cu omologii chinezi în cadrul Comitetului consultativ.
Guvernul actual pune accent pe politica Guvernului chinez referitoare la cooperarea cu ţările Europei Centrale şi de Est (ECE), concretizată în alocarea unui fond de 10 miliarde USD destinat investiţiilor în aceste ţări. Romania cauta sa fructifice oportunitatea de a atrage o suma cat mai mare din acest fond. In cadrul Comitetului s-a abordat subiectul elaborarii şi adoptarii unui Plan de lucru pe perioada 2013-2014, care se va discuta împreună cu partea chineză cu prilejul primei reuniuni de la Beijing. Participantilor li s-a comunicat că perioada de desfăşurare a sesiunii a XXIII-a a Comisiei guvernamentale de colaborare economică româno-chineză (Comisia mixtă) va avea loc la Beijing în zilele de 5 şi 6 septembrie, iar în zilele premergătoare vor avea loc reuniunile grupurilor de lucru pe infrastructură precum şi a Comitetului consultativ, urmând ca reprezentanţii acestora să prezinte în plenul Comisiei mixte conţinutul discuţiilor, concluziile şi măsurile convenite. Membrii Patronatului Societatilor din Constructii interesati sa prospecteze pietele chineze si sa caute parteneri sunt invitati sa se adreseze PSC pentru a participa la aceasta Comisie.
Domnul Consilier de Stat Costin Mihalache a precizat că partea chineză ar putea lua în considerare astfel de proiecte, de valoare şi dificultate nu foarte mari, fără a urmări preponderent profitabilitatea, ci realizarea cu succes a unui proiect de infrastructură reprezentativ în spaţiul UE, ca un exemplu de succes care să stimuleze ulterior şi alte proiecte mai complexe.
Reprezentantul Patronatului Societăţilor din Construcţii, domnul Secretar General Tiberiu Andrioaiei, a susţinut punctul de vedere exprimat anterior, de realizare a unui proiect pilot şi a sugerat identificarea unor sinergii cu Romanian Gateway Project. Având în vedere că firmele româneşti de construcţii nu dispun de un potenţial financiar mare, a propus găsirea unei soluţii, evitându-se aplicarea unor măsuri evident protecţioniste, pentru a se oferi acestora, inclusiv a firmelor mai mici, şansa de a avea acces la aceste proiecte.
Domnul Ionuţ Georgescu, Director General al Direcţiei Generale Strategie, Management şi Afaceri Externe a prezentat poziţia Ministerul Transporturilor (MT), subliniind următoarele aspecte: există în jur de 100 de proiecte, cu o valoare de aproximativ 60 mild. Euro şi derulare până în 2030, pe care România ar trebui să le realizeze în domeniul infrastructurii pentru a-şi respecta obligaţiile ca stat membru al UE. MT susţine în continuare proiectul Romanian Gateway - proiect lansat pentru prima data oficial in spatiul public la Conferinta PSC din data de 15 noiembrie 2012, menţionând în context proiectele de anvergură din portul Constanţa (insula artificială, MOL 3 şi MOL 4), unde sunt aşteptate firme din China, atât din punct de vedere financiar, dar mai ales pentru creşterea volumelor de mărfuri derulate prin port.
Materialul complet dezbatut in cadrul Comitetului consultativ româno-chinez pentru lucrări de construcţii în domeniul infrastructurii de transport a fost transmis liderilor filialelor locale ale Patronatului Societatilor din Constructii, asadar invitam membrii interesati sa se adreseze acestora pentru dezbaterea informatiilor in cadrul filialelor.