Cea de-a cincea ediţie a Conferinţei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” din Campania pantru relansarea pieţei construcţiilor din România a avut loc în Bucureşti, la Hotel Caro, pe data de 22 octombrie 2015. Tema acestei ediţii a fost Finanţările în construcţii - soluţii inovative pentru supravieţuire şi dezvoltare economică!
Conferinţa din această toamnă a reuşit să îmbine şi de această dată elemente de maxim interes pentru piaţa construcţiilor şi cea a utilajelor de construcţii din România. Evenimentele organizate de revista „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” reprezintă un mediu propice de comunicare între participanţi: reprezentanţi ai societăţilor de construcţii, reprezentanţii companiilor importatoare de utilaje pentru construcţii, preşedinţii celor mai importante asociaţii din sector, precum şi reprezentanţi ai companiilor care comercializează produse/servicii conexe sectorului de construcţii (piese de schimb, software, închirieri, servicii financiare). La cea de-a concea ediţie a Conferinţei „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” au participat factori de decizie din sector, care au ajutat audienţa să înţeleagă mai clar situaţia actuală a pieţei, după primele două trimestre ale anului în curs.
Cu această ocazie, domnul Cristian Erbaşu, preşedinte Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii, a luat cuvântul referitor la câteva idei foarte importante în această perioadă, cum ar fi diversele modificări legislative sau unele problemele externe ridicate de antevorbitori, care ar putea să conveargă într-o nouă criză economică de amploare: „Pot veni şi zece crize, asta este economia de piaţă. Trebuie să înţelegem că este o sinusoidă în care lucrurile merg mai bine sau mai rău de-a lungul timpului, însă în afară de situaţia internaţională este foarte important ceea ce facem noi în interior, căci şi criza trecută a fost percepută şi s-a manifestat diferit de la o ţară la alta. Uitaţi-vă la Polonia, care practic nu a avut criză datorită faptului că s-a axat mai mult pe investiţii şi mai puţin pe consum.”
Legea certificării a reprezentat unul din subiectele prezente pe ordinea de zi a preşedintelui FPSC: „După 25 de ani încă nu suntem pregătiţi pentru această economie de piaţă pe care chipurile ne-o dorim. Să ne gândim la legea certificării. Spunem de 15 ani că a fost o privatizare destul de dezordonată, mai ales în zona construcţiilor şi acum vrem să ordonăm puţin, oferim tuturor şansa de a lucra. Însă toţi trebuie să parcurgă nişte paşi, nu poţi să te înfiinţezi şi apoi să faci direct lucrări de sute de milioane de euro fără utilaje, fără specialist, fără experienţă. Sstatul propune acum un fel de certificare, însă făcută într-un departament al său, deşi am spus de multe ori că în această situaţia efectul ei va fi zero. În continuare, ca şi acum 25 de ani, reprezentanţii statului refuză să se limiteze la un rol cât mai redus în economie, refuză s-o lase pe mâna privaţilor. Această certificare trebuie să aibă în prim plan asociaţiile profesionale şi patronale, pentru că acestea cunosc foarte bine segmentul şi jucătorii implicaţi şi nu există riscuri de fraudă ca în cazul unui departament dintr-un minister care să dea certificări pe bandă rulantă, pe anumite criterii mai mult sau mai puţin subiective.”
Legea achiziţiilor publice a fost de asemenea unul din subiectele amplu disputate la această Conferinţă, Cristian Erbaşu menţionând: „Nu e vorba decât de o adaptare a legii vechi, incluzând directivele de la Uniunea Europeană, ceea ce va atrage multe confuzii. De ce? Pentru că tot pachetul de legi, imperativ necesar pentru a demara proiectele pentru 2014-2020, a fost făcut într-o perioadă scurtă de persoane care au ceva habar, dar care nu au trăit niciodată realitatea economică.”
Referitor la proiectele viitoare, capabile a menţine o dinamică pozitivă a sectorului de construcţii, Erbaşu a declarat: „Cum în 2015 nu am avut aproape deloc licitaţii, efectul va fi că nu vor fi anul viitor lucrări. Astăzi o parte din firme înregistrează o creştere importantă, însă aceasta este dată tocmai proiectele pe fonduri europene care trebuiesc finalizate şi toată lumea aleargă că o facă. Apoi însă, preconizările noastre sunt că abia spre sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017 vor începe din nou lucrurile să se mişte, pentru a ajunge la un nivel similar celui prezent spre sfârşitul lui 2017-2018 şi abia în 2018-2020 să avem cîţiva ani de vârf pentru constructori, dacă învăţăm să utilizăm fondurile europene. Însă ce facem în această perioadă? Foarte multe firme de construcţii şi-au angajat oameni, au cheltuieli şi mi-e greu să înţeleg acum cum vor reuşi acestea să-şi menţină acest personal calificat în ideea că vor avea lucrări peste un an.”
Cristian Erbaşu a profitat de această ocazie pentru a transmite un mesaj şi tinerilor studenţi şi absolvenţi ai facultăţilor de profil: „Piaţa are nevoie de voi, numai că trebuie ca şi voi să vă doriţi asta. Cine poate să lucreze în timpul facultăţii, e bine, dar mai bine ar fi să înveţe şi abia după aceea să se apuce de lucru, iar când o va face să nu piardă vremea.”
Următoarea ediţie a Conferinţelor „Maşini şi Utilaje pentru Construcţii” va avea loc în luna aprilie a anului viitor şi va avea ca temă „Reducerea costurilor de operare şi profitabilitatea în sectorul de construcţii.”