Modificări importante ale legilor achizițiilor publice urmează să fie aprobate astăzi de Guvern (OUG modificare Lege Achizitii 2022.pdf).

 

Acestea vizează fazele de licitație, implementare și avizare.

Modificările urmăresc să elimine întârzierile în evaluarea ofertelor. Va fi stabilit un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanți, privind documentele justificative. De asemenea, ar putea fi eliminate ofertele nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii nu mai au bani suficienți pentru a finaliza contractele.

 

Sunt stabilite praguri de 80% pentru oferte, iar sub acest prag ofertele să fie considerate neobișnuit de scăzute și să fie supuse unei noi analize. Dacă se constată că prețurile consemnate sunt sub valoarea de piață, ofertele vor fi respinse.

De asemenea, ar urma să eliminate blocajele contractelor în faza de implementare din cauza creșterii prețurilor. Aceasta prin introducerea obligației ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcție de evoluția prețurilor din piață (în baza unei formule de ajustare).

 

Totodată, modificările propuse urmăresc să fie eliminate contestațiile nejustificate, autoritatea reținând obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd contestațiile.Citeste articolul intreg https://www.arenaconstruct.ro/legile-achizitiilor-publice-modificate-azi-de-guvern/?utm_source=Newsletter__Newsletter&utm_medium=psc.ro&utm_campaign=newsletter_668448 .