„Niciodata nu a existat o asemenea conjunctie de fonduri: inchidem exercitiul financiar 2014 – 2020 (cu plati pana in 2023), deschidem exercitiul fi­nanciar 2021 – 2027 si avem de lansat Planul National de Reforme si Rezilienta. Toate astea in acelasi timp.” – Cristian GHINEA, Ministrul Investitiilor si Fondu­rilor Europene

Oameni de mare succes ai lumii, creatori de branduri si de megaafaceri, spun ca esecul nu trebuie sa te demobilizeze, ci, mai degraba, sa te caleasca, sa te intelepteasca, sa te motiveze sa mergi inainte pana la izbanda. Cu o singura conditie: sa ai capacitatea de a analiza cauza esecului, sa poti sa descoperi noi cai de abordare a initiativei, sa poti sa o iei de la capat mai hotarat, cu solutii mai eficiente, cu persoane care sa folo­seasca telului.

Vorbind despre (in)succesul inves­titiilor din Romania de 30 de ani incoace, nu putem sa nu recunoastem ca esecurile repetate ne pun pe ganduri, ne fac sa devenim sceptici chiar daca la fiecare inceput de mandat politic ne invaluie o boare roz de speranta ca de data asta va fi altfel.

Ca inginer constructor, nu mai pot sa raspund la intrebari de genul: „de ce, dupa 14 ani de la intrarea in familia europeana, nu avem autostrazi ca in Europa?” sau „de ce peste 30% din populatie nu beneficiaza de sisteme centralizate de canalizare?”. Ca sa nu mai vorbim despre statii de epurare a apelor uzate, WC-uri in interior si nu in curtea scolii, sisteme in­te­ligente ur­bane, digitalizarea serviciilor admi­nistratiei publice, sisteme de irigatii in agricultura, spitale, gropi ecologice pen­tru deseuri etc. etc.

 

ARTICOLUL INTEGRAL: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2021/05/01/fpsc-romania-in-fata-unui-viitor-cu-proiecte-de-investitii-vs-romania-in-fata-unor-sperante-desarte/?utm_source=SendBlaster&utm_medium=email&utm_term=RC&utm_content=emailing&utm_campaign=mai%5F2021