Investiția necesară pentru consolidarea seismică a clădirilor din România până în anul 2030 a fost estimată la 13,6 miliarde de euro. Din această sumă, 1,5 miliarde euro vor fi investiți în clădirile publice, conform proiectului strategiei naționale de reducere a riscului seismic. Sunt vizate clădirile publice și clădirile rezidențiale  

 

Noua strategie va fi structurată în trei subprograme:

 

* Subprogramul 1 vizează îmbunătățirea performanțelor seismice ale clădirilor publice existente. Fondul de clădiri existente care se prioritizează pentru realizarea intervențiilor este alcătuit din unități de învățământ administrate sau deținute de Ministerul Educației și de autoritățile publice locale, unități de sănătate publică (inclusiv spitale, policlinici și alte clădiri din sistemul de sănătate), precum și clădiri ale administrației publice (inclusiv clădiri cu funcțiuni esențiale pentru ordinea publică, apărarea și securitatea națională, administrația publică, clădiri ale administrației centrale și locale).

 

* Subprogramul 2 vizează îmbunătățirea performanțelor seismice ale clădirilor rezidențiale existente. Fondul de clădiri existente care se prioritizează pentru realizarea intervențiilor constă în locuințe unifamiliale, multifamiliale, cu sau fără spații comerciale.

 

* Subprogramul 3 are ca scop sensibilizarea publicului cu privire la riscul seismic și promovarea implicării cetățenilor în implementarea celorlalte subprograme. Acest program poate fi inclus ca o componentă orizontală în Subprogramele 1 și 2.



 Citeste articolul intreg https://www.arenaconstruct.ro/136-mld-euro-pentru-consolidarea-seismica-a-cladirilor-din-romania/ .