Patronatul Societatilor din Constructii a revenit la Galati cu cea de a VI-a editie a Conferintelor Locale PSC - ,,Proiecte interne si internationale. Mecanisme de finantare, garantare si asigurare", organizata in parteneriat cu PPTT si UGIR, pe data de 15 mai,  la Hotel Vega, Sala de Conferinte. In cadrul conferintei au intervenit cu prezentari si puncte de vedere: Domnul Radu Dinu, Director in cadrul Directiei de Infrastructura si Lucrari Publice din cadrul Primariei Galati, Domnul Costel Hanta, Director Directia Programe si Proiecte Europene din cadrul Primariei Municipiului Galati, Domnul Nicolae Birjaru, Director Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii sucursala Focsani, Domnul Paul Radu, reprezentannt al Casei Sociale a Constructorilor, Domnul Gheorghe Pascariu, Presedintele Filialei PSC Sud-Est, Domnul Razvan Niculescu Aron, Prim Vicepresedinte PSC, Domnul Tiberiu Andrioaiei, Secretar General PSC si Domnisoara Ioana Vlad, Marketing Manger PSC. Domnul Secretar General Tiberiu Andrioaiei deschide conferinta cu exemplul de perseverenta al turcilor in Siria, acestia speculand piata siriana chiar daca tara se afla inca in confict. Dupa stabilizarea zonei, companiile ce au fost acolo si pe timp de razboi vor avea prioritate in reconstruirea a ceea ce s-a pierdut in urma bombardamentelor. Este un exemplu bun de urmat si pentru constructorii romani, sustine domnul Secretar General si ii indeamna pe participanti sa prospecteze pietele externe chiar daca unele localitati trec prin momente delicate din punct de vedere economic si/sau politic. Patronatul sustine astfel de activitati prin organizarea de misiuni economice internationale in zonele de interes pentru membrii. Anul acesta se vor organiza doua astfel de misiuni economice in luna iunie in Kazahstan si in luna septembrie in Qatar. Domnul Presedinte Gheorghe Pascariu a subliniat importanta consolidarii grupului membrilor patronatului in scopul sustinerii programelor care se deruleaza in favoarea breslei constructorilor. Domnul Director Dinu Radu sustine ca majoritatea constructorilor mai au de lucrat la partea de managemet al proiectelor; deoarece de cele mai multe ori constructorul care a castigat licitatia incepe in forta lucrarea si ulterior o duce la bun sfarsit cu greu. Totodata Domnul Dinu ii asigura pe constructori de sustinerea Directiei de Infrastructura si Lucrari Publice din cadrul Primariei Galati. Domnul Director Costel Hanta aduce in atentia publicului modificarile aparute in ultima perioada in privinta achizitiilor publice - eliminarea clauzei de pret din procedura de achizitii, alte criterii fiind cele care vor prima in viitor in procedurile de selectie ale castigatorilor la licitatiile publice. Domnul Director atrage atentia asupra faptului ca Romania si Moldova sunt in prim plan pentru UE, care va aloca bani in special pentru infrastructura. Alte sectoare spre care UE isi indeapta atentia si pe care le finanteaza prioritar sunt:

-          Eficenta energetica (Izolare, utilizarea resurselor regenerabile, surse alternative de energie, managementul inteligent al cladirilor etc.)

-          Inovare (materiale traditionale, ex.: lana folosita la izolare termica samd.)

-          Spatii urbane prietenoase cu natura (fotovoltaice pt iluminat public etc.)

In planul UE in perioada 2014-2016 se afla investitii in Eficienta energetica a cladirilor (cladiri pasive total) -  aproximativ 11 milioane de euro si deasemenea sunt finantate proiecte mari de infrastructura in cadrul initiativei Conectivity Europe Facillity. Domnul Director Nicolae Birjaru prezinta facilitatile oferite de FNGCIMM pentru antreprenorii din constructii si modalitatile prin care o firma poate solicita sprijin FNGCIMM - ului in accesarea de fonduri pentru proiectele proprii. Domnul Paul Radu sustine o prezentare despre protectia sociala oferita de organizatia pe care o reprezinta angajatilor din sectorul constructiilor. Pentru mai multe detalii va invitam sa parcurgeti prezentarea atasata. Prezentare-CSC-Conferinta-Bucuresti Domnisoara Ioana Andreea Vlad prezinta pe scurt doua proiecte in care Patronatul este implicat: Build UpSkils QualiShell si Califica-te, da-ti sansa la o viata mai buna! Pentru mai multe detalii va invitam sa parcurgeti prezentarea atasata. Prezentare-Proiecte-PSC-Ioana-Andreea-Vlad (1) In incheiere Domnul Prim Vicepresedinte Razvan Niculescu Aron invita constructorii sa participe activ la actiunile PSC si sa transmita reprezentantilor patronatului permanent feedback si idei noi, intrucat acesta considera ca se pot ivi oportunitati chiar si acolo unde patronatul nu le observa.