PRIAevents vă invită la prima și singura conferință despre economia circulară în construcții în România - Pria Circular Economy and Construction în data de 9 iulie 2024, de la 9,30.

Pentru confirmare gratuită vă rugăm doar să trimiteți un email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în limita locurilor disponibile.

Ideea unui sector de construcții circulare se bazează pe un model economic care își propune să utilizeze produse cât mai mult timp și să reducă deșeurile - prin reutilizare și reciclare - stimulând în același timp creșterea socială, economică și prosperitatea.

Peste tot în Europa, arhitecții, companiile de construcții, companiile care produc materiale de construcții, inginerii și proiectanții, iau în calcul reutilizarea materialelor de către alți utilizatori și reciclarea deșeurilor acestea fiind calitățile principale ale unei economii de construcții circulare. O treime dintre ei chiar se așteaptă să realizeze o economie de construcție complet circulară până în 2030.

Trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea de noi soluții pentru reciclarea materialelor de construcții. Provocarea majoră este utilizarea materialelor în construirea sau renovarea unui număr cât mai mare de clădiri, reducând în același timp risipa de resurse și contribuind la protecția mediului înconjurător.

Tranziția la economia circulară nu este doar o necesitate. Aceasta reprezintă o oportunitate de a oferi soluții și produse care să răspundă nevoilor generațiilor actuale și viitoare, legate de performanță, sustenabilitate sau bunăstare și de a proteja viitorul planetei noastre.

Cheia fundamentală pentru inițierea procesului de tranziție a deșeurilor este sinergia dintre deșeurile generate în urma unui proces tehnologic și a deșeurile utile regenerabile.
Conform celor mai recente date furnizate de CE privind economia circulară, evitarea deșeurilor, ecologizarea, reutilizarea și alte măsuri similare ar putea oferi companiilor din UE economii de 8% din cifra de afaceri anuală, reducând totodată emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră cu 2-4%. Mai mult, utilizarea BIM poate schimba modul de lucru al arhitecților și al inginerilor. Acest instrument este capabil să prezinte un design tridimensional de la începutul proiectului și oferă informații despre fiecare element care compune proiectul. Este un ajutor pentru a facilita proiectarea, construcția și funcționarea unui proiect de construcție.

Ideea acestui proiect este de a adăuga toate într-un singur software numit CircularBIM - o resursă educațională deschisă unde puteți găsi informații despre construcții ecologice, tehnici pentru utilizarea și reutilizarea materialelor de construcție, reducerea deșeurilor. În plus, puteți accesa un software gratuit pentru a exersa și a obține tehnici de construcție care facilitează reutilizarea materialelor utilizate în clădiri.

 

AGENDA:

09,30-10,00 – Înregistrarea participanților

10,00 – 12,35 – Panel de dezbatere teme importante despre economia circulară în sectorul construcțiilor în România:

Proiectele MLDPA privind economia circulară în construcții

Cum facem creșterea gradului de conștientizare cu privire la economia circulară în sectorul construcțiilor, reducerea producerii deșeurilor provenite din materiale de construcție?

Cu putem reduce deșeurile din sectorul construcțiilor prin reîncorporarea acestora în lanțul valoric?

PNRR și fondurile pentru deșeurile în construcții

Green Deal România și deșeurile din construcții. Ce fonduri sunt? Cine le administrează?

Managementul deșeurilor care provin din construcții în România în acest moment. Ce se poate îmbunătăți?

Se poate face colectarea separată a deșeurilor din materiale de construcții: metale; lemn; deșeuri de ambalaje (carton/hârtie, plastic, etc.); gips-carton; deșeuri industriale?

Rolul companiilor de reciclare, al salubriștilor, OIREP-urilor, primăriilor și al autorităților centrale? Cum se poate crea un management eficient al acestor tipuri de deșeuri?

Ce campanii și programe are fiecare companie din sectorul construcțiilor pentru a colecta și a refolosi materialele? În ce constă responsabilitatea companiilor de construcții și a dezvoltatorilor? Dar a producătorilor de materiale de construcții?

Clădirile și impactul asupra mediului. Clădirile au impact semnificativ asupra mediului (40% consum de energie și 36% emisii de CO2)

Care sunt provocările cu care se confruntă producătorii de materiale de construcții și cu ce soluții vin aceștia?

Energia pe care o consumă o clădire? Ce soluții sunt pentru un consum mai mic? Cu ce alternative vin producătorii de materiale de construcții și companiile de utilități?

Până în 2050 ar trebui ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic. Decarbonizarea, reducerea emisiilor de carbon până la nivelul la care acestea sunt absorbite de natură în totalitate – provocare pentru industria din România? Cum se vor adapta companiile producătoare de ciment? Cum s-au adaptat producătorii de materiale de construcții?

Digitalizarea și automatizarea în segmentul clădirilor și deșeurilor din construcții. De ce este importantă digitalizarea în acest segment?

Cum au investit companiile de mediu în digitalizare? Cum se poate face o transparentizare mai bună a acestui sector prin intermediul digitalizării? Există fonduri UE sau granturi pentru acestea? Cum pot fi accesate?

Strategii avansate de reîncadrare a materialelor de construcție în lanțul valoric industrial pentru a promova trecerea la economia circulară prin utilizarea tehnologiilor de învățare BIM

Lectorii invitați :

László BORBELY– Consilier de stat pe dezvoltare durabilă, Guvernul României

Mircea FECHET– Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Anca GINAVAR – Director, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Dragoș NEAMȚU Șef Serviciu în Ministerul Economiei și Antreprenoriatului

Reprezentant Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Reprezentant Inspectoratul de Stat în Construcții

Andrei CORLAN – Comisar Șef, Garda Națională de Mediu

Irina FORGO –Director, Federația Patronato Societăților din Construcții

Roxana GHIOCA – Director General, Austrotherm

Marinela DRĂCEA – Președinte, CIROM

Radu MERICA – Director General, RER

Mircea CĂRPENISAN – Manager, STIROM

Reprezentant al principalelor companii de salubrizare și reciclare

Reprezentant OIREP

Reprezentanți ai companiilor producătoare de materiale de construcții

Reprezentanți ai asociațiilor din construcții

Reprezentanți ai primăriilor

 

12,35 – 12,45 – Q&A

12,45 – 13,30 – Networking Lunch

_____________________________________________________________________

Evenimentul face parte din seria conferințelor PRIAevents. PRIAevents aduce în prim plan cele mai importante și actuale teme de dezbatere din cele mai reprezentative domenii pentru fiecare sector al economiei. Este lider în organizarea de evenimente business complex, creând oportunități de dezvoltare.

Partenerii conferinței sunt:

Mai multe detalii despre agenda și speakerii evenimentului puteți găsi pe www.priaevents.ro

Pentru mai multe informații, interviuri și acreditări, vă rugăm să ne contactați la:
Ruxandra Mocanu – Communications Specialist PRIAevents – Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.