În perioada pandemică, sectorul construcţiilor a funcţionat mult mai bine decât au făcut-o celelalte sectoare de activitate. Proiectele deja începute nu au mai fost abandonate ca în criza din 2008-2009, cererea nu s-a comprimat pe acel model, investiţiile au continuat să fie semnificative. Dar nu trebuie să fie un an singular, ci unul dintr-un ciclu măcar cincinal! Economia României are nevoie ca acest sector să îşi menţină motoarele turate la maxim cel puţin până în 2023, pentru a contribui la recuperarea pierderilor cauzate de criza sanitară. Iar pentru acesta trebuie, pe de o parte ca statul să facă investiţiile asumate în domeniul infrastructurii şi să asigure predictibilitate fiscală iar companiile din sfera privată (cea a construcţiilor, pe de o parte, cea a companiilor ce furnizează cerere, pe de altă parte) să beneficieze de un boost de încredere care să împingă lucrurile înainte.


          FinMedia şi Piaţa Financiară îşi propun să aducă la masa dialogului toate părţile implicate şi, printr-un brainstorming de calitate, să reuşim împreună să găsim soluţiile cele mai bune pentru a transpune în practică cele spuse mai sus în data de 14 aprilie, hotel Ramada North, sala Diamond, agenda evenimentului urmând a se desfășura în intervalul orar 10.00 – 14.00.


Dintre temele ce vor puse pe masă spre a fi discutate, se vor număra:


• Locul sectorului construcţiilor în PNRR: cum pot fi absorbiţi banii comunitari către proiectele de anvergură de importanţă naţională
• Dezvoltarea infrastructurii şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene
• Despre taxe si fiscalitate în domeniul imobiliar. Impredictibilitatea legislativă, o problemă ce dă o notă proastă în faţa investitorilor internaţionali şi nu numai
• Cum finanțăm afacerile de real estate în 2021? Cum poate fi stimulat apetitul instituțiilor financiare pentru a finanţa sectorul imobiliar.
• Problemele legate de forţa de muncă în sectorul construcţiilor: cum acoperim deficitul care creşte de la an la an
• Sectorul de real estate logistic și industrial – cel mai dinamic și puternic sector în 2020
• Piaţa terenurilor: ce oportunități aduce anul 2021 pe această piață?
• Cum va arăta raporul cerere/ofertă pe piața imobiliară rezidențială
• Se simte o briză a crizei de materiale de construcţii: ce se întâmplă cu preţurile la consumator ale imobilelor, în condiţiile în care materialele de construcţii s-au scumpit în regim double digits. Cum se poate construi SAFE şi livra în piaţă imobile la preţuri corecte?
• Impactul reglementării privind construirea unor imobil cu consum energetic aproape de zero asupra pieţei construcţiilor
• Noua Casă: plafon mai mic, ambiţiile rămân însă la cote înalte.

 

Speakeri invitați:

Sebastian Burduja, Vicepreședinte, Comisia Finanțe Bănci Camera Deputaților,

Manuela Pătrășcoiu, Președinte, Compania Națională de Invetiții,

Cristian Erbașu, Owner Construcții Erbașu,

Gabriel Biriș, Managing Partner Biriș Goran,

Mihai Rohan, Președinte CIROM,

Ioan Așchilean, Președinte ACI Cluj Napoca,

Irinel Gheorghe, Director General SIPEX,

Călin Bichir, Director General Acvatot,

Mircea Bulboacă, Owner, CON – A Sibiu,

Radu Pițurlea, Vicepreședinte Concelex,

Marian V Popa, Director General, Globalworth,

reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Federației Patronatelor din Construcții, Libra Internet Bank, Alpha Bank, Impact SA, TeraPlast, consultanți imobiliari și dezvoltatori.